Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženy si v práci konečně sednou a svobodně se vyčůrají. Vybojovaly změnu v Indii

Autor: Darina Jíchová - 
18. července 2018
07:55

V jihoindickém státu Kerala platilo nařízení, že si prodavačky v obchodech s oblečením a šperky nesměly během směny sednout, opřít se o zeď či pult nebo si jinak odpočinout. Ženy často v práci tráví až 14 hodin, přičemž své zákazníky musí doprovázet po obchodech, pracovnice mají zakázáno používat výtahy, denně tak vyjdou i tisíc schodů. Ženy tento týden po letech protestů dosáhly vítězství a do zákoníku práce bylo vneseno „právo sedět“, informoval deník Guardian.

Cybil Wilsonová prodává v obchodu se sárí v indickém městě Tiruvanantapurnam už 10 let. V práci tráví kolem 12-14 hodin denně 7 dní v týdnu. Její plat je nízký, ale víc ji trápí bolavé a nateklé nohy. „Nesmíme si sednout. Ze začátku jsme aspoň mohly používat výtahy, pak si ale zákazníci stěžovali, že je s námi musí sdílet a vedoucí nám přikázal chodit po schodech,“ sdělila Wilsonová Guardianu.

Nesedět, nečůrat a nepovídat si

Pravidla pro prodavačky jsou v Kerale velmi přísná: nesmí sedět, opírat se ani jinak odpočívat, na oběd mají 30 minut, ženy si nesmí povídat a mají omezený počet „záchodových“ pauz. Zaměstnavatel prodavačky sleduje na bezpečnostních kamerách a za každé porušení pravidel jim strhne část už tak nízké mzdy.

Ve středu 4. července probíhaly po celém Kerala protesty za právo sedět pro prodavačky. Ve středu 4. července probíhaly po celém Kerala protesty za právo sedět pro prodavačky. | reprofoto/twitter

Tento měsíc oznámila místní vláda novelu zákoníku práci, který bude nyní oficiálně obsahovat paragraf s povinnostmi zaměstnatele. Ten bude muset svým pracovnicím umožnit, aby se mohly v práci posadit. Reforma je výsledkem hnutí „Právo sedět“, jehož zakladatelka Vidži Penkútová za změnu zákona bojuje už 8 let.

Novela stanovuje, že ženy mají nárok na minimální měsíční plat ve výši 2 430 korun. Zákon rovněž upravuje pracovní dobu ze 12-14 hodin na osm. Zaměstnavatel jim musí poskytnout pauzu na svačinu i oběd, zatím nebylo stanoveno jak dlouhé. „Čůrací“ přestávky by měly být neomezené.

Penkútová je rovněž hlavou svazu žen Amtu, který chce dosáhnout zlepšení pracovních práv žen. Sama pracovala jako prodavačka. Svou kampaň začala poté, co musela zaplatit pokutu ve výši zhruba 30 korun za to, že se opřela o zeď.

Boj za „právo sedět“

„Během práce jsme se naučily být opatrné, nepijeme, abychom nemusely na záchod. Kvůli tomu mnoho žen trpí zánětem močových cest i vážnějšími nemocemi. Křečové žíly jsou samozřejmostí, stejně jako bolest kloubů. Vládě trvalo dost dlouho, než se rozhodla tento problém řešit,“ uvedla Penkútová.

„Dlouho nás přehlíželi,“ dodala. Prodavačky ve středu 4. července v Kerale uspořádaly masový protest proti přísným pravidlům a dožadovaly se svého „práva sedět“. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi