Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lávová bomba vyletěla z vody a trefila loď s turisty: 23 zraněných na Havaji

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. července 2018
11:25

Při plavbě na Havaj utrpělo zranění 23 lidí poté, co jejich loď zasáhla lávová bomba vyvržená ze sopky Kilauea. Vulkán se v květnu probudil znovu k životu. O nehodě informovala  agentura DPA. Svědci popsali, že všude na palubě byly kameny, lidé měli popáleniny a odřeniny.

Takzvaný vulkanoklast, jak se lávovému úlomku či bombě říká, vyletěl v blízkosti lodě z vody, kam žhavá lává ze sopky vtéká. Úlomek dopadl na střechu plavidla, kterou se prorazil až k místům na sezení. Loď pojme 49 lidí, není známé, kolik přesně pasažérů bylo na palubě. Každodenně na ní jezdí desítky turistů, kteří chtějí vidět, jak láva Kilauey stéká po útesech do moře.

Kapitán: Nikdy jsem nic takového nezažil

Kapitán lodi Shane Turpin řekl, že se mu ani jeho kolegům nikdy nic podobného nestalo. Uvedl, že se domníval, že je v bezpečné vzdálenosti. V oblasti strávil 20 minut, 458 metrů od pobřeží. „Nikdo nezaznamenal žádnou explozi, přišlo to zničehonic,“ popsal událost Turpin.

Kapitán není žádný nováček, drobné exploze a roje sopečných bomb sleduje už několik let. „Bylo to něco nového. Znám varovná znamení, než něco takového přijde. Tohle ale bylo neočekávané,“ dodal Turpin.

Přeražený femur a popáleniny

Čtyři zranění lidé skončili v nemocnici, jedna žena při incidentu utrpěla zlomeninu nohy. Další zranění charakterizovali lékaři jako lehká, šlo hlavně o popáleniny. Stav všech pacientů a ošetřených je dobrý. Není přesně jasné, kde k nehodě došlo, hasiči se domnívají, že asi zhruba hodinu cesty od přístavu. 

Havajské úřady i záchranáři varovali před cestami k lávě, žhavá hmota totiž při kontaktu s vodou vlivem tlaku vodních par a chemických reakcí v divokém ohňostroji exploduje. „Výstup sopky u oceánu je stále aktivní a dochází k malým výbuchům. Pozorovatelé mluví o gejzírech lávy vysokých až 11 metrů,“ upozorňují vulkanologové.

Sopka Kiluaea už zničila přes 120 domů

Sopka na největším havajském ostrově Havaj se probudila začátkem května a experti se domnívají, že její aktivita může vydržet i několik měsíců. Sopka až dosud zničila přes 120 domů.

Vulkán vysoký 1200 metrů je jednou z nejaktivnějších sopek na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi