Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velká vlna zaplavila dovolenkové ráje. Turisté na Mallorce a Menorce ji natočili

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
17. července 2018
10:35

Nepříjemné překvapení čekalo na turisty na španělských ostrovech Mallorca a Menorca. Západní pobřeží obou oblíbených dovolenkových destinací zasáhla v pondělí vlna o výšce 1,5 metru, která zaplavila veškeré budovy a silnice nacházející se u moře, píše web DailyMail. Neobvyklý jev zachytili lidé na kameru.

Mini-tsunami zasáhla Mallorcu a Menorcu v pondělí brzy ráno. Na Menorce byla situace horší, celé pobřeží města Ciutadella skončilo pod vodou. Na Mallorce vlna nejvíce zasáhla město Andratx.

Žádné velké škody voda nezpůsobila, zkomplikovala ale situaci rybářům, kterým často zlámala stožáry a zničila lana, takže mnoho jich muselo po zbytek dne hledat své lodi na moři. Podle dostupných informací se nicméně nikomu nic nestalo a než se turisté začali probouzet a vyrážet na pláže, většina vody byla pryč.

Není tsunami jako tsunami

Fenomén, ke kterému došlo, se nazývá meteotsunami nebo meteorologická tsunami. Jde o vlnu, ke které dojde v reakci na náhlou změnu tlaku a obvykle se pojí s odchodem nebo příchodem studené fronty. Meteotsunami nejsou tolik nebezpečné ani vysoké jako klasické tsunami.

I tak ale v roce 1979 zabila meteotsunami v japonském Nagasaki tři lidi. Loni pak podobná vlna zasáhla pobřeží Nizozemí, kde šokovaným turistům odnesla lehátka, slunečníky a ručníky.

Zobrazit celou diskusi