Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpa kvůli Putinovi kritizují v Americe i republikáni. Nedokázal se mu prý postavit na summitu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
16. července 2018
21:41

Američtí politici neskrývají rozčarování z toho, že prezident Donald Trump se podle nich při dnešním summitu se svým ruským protějškem nedokázal Vladimiru Putinovi postavit, pokud jde o ruskou roli v amerických volbách. Trumpa kritizují nejen demokraté, ale také několik představitelů jeho Republikánské strany či někdejší šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan.

Ještě v neděli Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton v televizi ABC News tvrdil, že Trumpova administrativa velmi problematicky vnímá ruské vměšování do amerických prezidentských voleb před dvěma lety. „Dnes ale Trump po boku Putina řekl, že nevidí žádný důvod, proč by Rusko do voleb v roce 2016 zasahovalo,“ napsala na Twitteru reportérka ABC Meridith McGrawová.

Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů USA Nancy Pelosiová poznamenala, že Putin na Trumpa něco musí mít, jinak by se takto americký prezident nemohl chovat. „Dnes takzvaný americký lídr ostudně selhal, neboť se nedokázal postavit člověku, který stál v čele útoků,“ napsala na Twitteru Pelosiová s odkazem na 12 Rusů, které USA minulý týden obvinily z hackerských útoků a snah ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. „Vážně, co na něj Putin má, že se Trump tak bojí?“ dodala.

Podobný názor zastává i Brennan. „Nejenže Trumpovy komentáře byly hloupé, on ho má Putin zcela v hrsti. Republikánští patrioti, kde jste?“ uvedl na Twitteru Brennan s tím, že Trumpovo vystoupení je možné označit za zradu.

Vůdce demokratů v Senátu USA Chuck Schumer je přesvědčen, že Trumpova prohlášení, která po boku Putina učinil, povedou k posílení amerických protivníků a zároveň k oslabení obrany USA i spojenců. „Stranit prezidentu Putinovi před americkými bezpečnostními sbory, americkými armádními představiteli a americkými tajnými službami je neuvážené, nebezpečné a je to slabost,“ napsal Schumer na Twitteru.

Není prý pochyb, že se Rusko do amerických voleb vměšovalo

Trump podle kongresmana Adama Schiffa, který je nejvýše postaveným demokratem ve sněmovním výboru pro tajné služby, v podstatě Putinovi v Helsinkách dal povolení ovlivňovat nadcházející listopadové parlamentní volby.

„Prezident Trump po boku diktátora, který ovlivnil naše volby, aby pomohl k Trumpovu zvolení, zaútočil na naše tajné služby a bezpečnostní sbory kvůli tomu, že dělají svou práci,“ uvedl Schiff. „Putin to pochopí jako zelenou pro zásahy (do voleb) v roce 2018, a tak to i je. Zbabělé a ostudné," dodal kongresman.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan zdůraznil, že není pochyb o tom, že Moskva do voleb v roce 2016 zasahovala a že Trump musí uznat, že Rusko není přítelem Ameriky. „Neexistuje žádná morální rovnocennost mezi Spojenými státy a Ruskem, které zůstává nepřátelské vůči našim nejzákladnějším hodnotám a ideálům,“ uvedl v prohlášení Ryan s tím, že USA musí hnát Moskvu k odpovědnosti a musí ji přimět, aby přestala se svými odpornými útoky na demokracii.

Arizonský republikánský senátor Jeff Flake již před summitem vyjadřoval pochybnosti, zda Trump setkání s ruským prezidentem zvládne. „Nikdy jsem si nemyslel, že uvidím amerického prezidenta vedle ruského, jak bude obviňovat Spojené státy z ruské agrese. Je to zavrženíhodné,“ uvedl Flake.

Trump podle vlivného republikánského senátora Lindseyho Grahama svým projevem na tiskové konferenci v Helsinkách vyslal Rusku vzkaz, že Spojené státy jsou slabé. „Prezident Trump promarnil příležitost trvat na ruské odpovědnosti za vměšování v roce 2016 a vážně ho varovat s odkazem na nadcházející volby. Trumpovy odpovědi, které bude Rusko vnímat jako známku slabosti, vytvoří daleko více problémů, než kolik jich vyřeší,“ uvedl Graham.

USA jako země loutek?

Republikánský senátor a Trumpův dlouhodobý kritik John McCain považuje summit za milník, který značí bod nejnižší úrovně amerického prezidentství v historii. Vrcholnou schůzku s Putinem senátor považuje za tragickou chybu a za Trumpovo selhání bránit Ameriku.

Republikánský šéf senátního výboru pro zahraniční vztahy Bob Corker řekl, že Trump se projevil jako loutka, neboť promarnil možnost postavit se za americké tajné služby, které pro něj pracují. „Byl jsem velmi zklamán a zarmoucen... Prezidentovy komentáře nás vykreslily jako zemi loutek,“ dodal senátor.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 16. července 2018 23:19 )

 Nechapu proc by mu mel stat na summitu a jeste u Putina😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi