Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dva otrávení alfa samci.“ Řeč těla prozradila realitu o schůzce Trump–Putin

Autor: Mii - 
16. července 2018
19:07

Celý svět v pondělí sledoval rusko-americký summit, který se konal ve finských Helsinkách. Ruský prezident Vladimir Putin se na něm setkal s americkým protějškem Donaldem Trumpem. Oba dva muži schůzi zhodnotili pozitivně, ale opravdu to tak mysleli? Řeč těla prozradila, že realita byla nejspíš odlišná, píše Express.co.uk.

Než celý summit začal a Trump s Putinem se zavřeli za dveře na soukromou schůzku mezi čtyřma očima, oba státnici krátce promluvili s novináři. Záznam tohoto rozhovoru rychle obletěl celý svět a ukazuje, jak se prezidenti chovali a tvářili.

Podle expertky na řeč těla Judi Jamesové je zřejmé, že oba muži kamarádství jen předstírají. Ve skutečnosti se vůbec v lásce nemají. „Jestli setkání Trumpa s Mayovou vypadalo chladně, pak tohle setkání Trumpa s Putinem vypadalo jako zapadlé pod permafrostem,“ uvedla Jamesová s odkazem na věčně zmrzlou půdu v polárních oblastech.

„Oba dva muži vešli s takovým alfa postojem, který obvykle můžeme vidět v boxerském ringu, s nafouknutým hrudníkem a v případě Trumpa gestem úst, plus si přitahovali saka, což obvykle znamená takový ten ‚připraven k boji‘ rituál. Vypadali spíš jako nateklý pár na pokraji rozvodu, který přišel do manželské poradny,“ pokračovala expertka.

„Konkrétně Putin vypadal hodně jako sfinga, vracel málo očního kontaktu a neustále se snažil držet poker face, i když Trumpovy lichotky očividně vnímal,“ zhodnotila Jamesová absenci emocí u ruského prezidenta.

Otrávení, rigidní prezidenti

O náladě na summitu podle expertky hodně řeklo i to, jak státníci seděli. „Trump seděl ve své obvyklé póze, své nohy šikmě a prsty v obrácené pyramidě, čímž chtěl ukázat dominanci, ale tentokrát je měl více propletené, což značí netrpělivost,“ řekla o Trumpovi.

Ruský prezident na tom byl podobně. „Putin si vybral více elegantní pózu, kdy seděl vzpřímen s jedním loktem na židli a druhou rukou opírající se o vzpěru židle, jako kdyby byl iritovaný. I on ale projevil určitou netrpělivost, například si upravoval manžety,“ popsala Jamesová sezení Putina.

Prezidenti podle ní na židlích nebyli komfortní. „Oba dva vypadali otráveně. Když se setkali naposledy, jejich řeč těla byla odtažitá a trochu divná, ale v jednu chvíli, když kamery vypnuly, Putin něco Trumpovi pošeptal a oba se usmáli. Tentokrát seděli hrozně rigidně bez absolutně žádného očního kontaktu a nic si mimo kamery neřekli,“ konstatovala expertka.

Jamesová si myslí, že toto chování byla taktika před rozhovory. Pokud se ovšem chovali stejným způsobem i za zavřenými dveřmi, pak by podle ní bylo lepší, kdyby se schůzka nikdy nekonala. V tomto rozpoložení by totiž nemohli nic vyjednat.

Amerika versus Rusko

Trump má s Ruskem dlouhodobě komplikovaný vztah. V pondělí řekl, že vztahy Ameriky a USA nikdy nebyly horší. Schůzka s Putinem měla být prvním z kroků, jak tuto situaci napravit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

FrantaSvacina ( 16. července 2018 20:41 )

Trump si asi myslel, ze se Rusko nachazi v Americe.

Zobrazit celou diskusi