Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ženu zabila „voňavka smrti“. Novičok byl nejspíš v lahvičce od parfému

Autor: Darina Jíchová - 
16. července 2018
10:45

Novičok, kterým se na konci června otrávili Charlie Rowley (45) a Dawn Sturgessová (†44), byl ve flakonku od parfému. Tvrdí to aspoň bratr Rowleyho. Vyšetřovatelé jsou prý blízko k odhalení lidí, kteří stojí za útokem na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju a vraždou Sturgessové, jež na následky otravy zemřela, informoval britský deník Daily Mail.

Matthew Rowley sdělil reportérům BBC, že policie zajistila nádobu, ve které byl novičok uchován a kterou Sturgessová a jeho bratr našli. Jednalo se podle všeho o parfémovou lahvičku. Vyšetřovatelé se domnívají, že se Sturgessová zbytkem nervově paralytické látky nastříkala.

Policie otravu páru nepovažuje za záměrný útok, ale za nešťastnou náhodu, nicméně smrt Sturgessové vyšetřuje jako vraždu. Rowley a Sturgessová v pátek 29. června navštívili Salisbury, druhý den oba zkolabovali v domě Rowleyho v Amesbury. O týden později, v neděli 8. července Sturgessová dostala infarkt a zemřela. Rowley se probral z kómatu a jeho stav se pomalu zlepšuje.

„Jed byl ve flakonku, který bratr někde sebral,“ řekl Matthew Rowley stanici BBC. Dodal, že jeho bratr už jí pevnou stravu. Jeho fyzický stav se sice zlepšuje, psychicky na tom ale není tak dobře. „Neustále opakuje větu: Zabili moji přítelkyni,“ řekl tisku Matthew.

Kdo stojí za otravou?

Americký deník New York Times s odkazem na zdroj blízký vyšetřování informoval, že za útokem na Skripalovy stojí ruská zpravodajská služba GRU, nevylučují, že do akce mohly být zapojeny i další agentury. Tentýž zdroj uvedl, že Britové jsou blízko k odhalení lidí, kteří operaci provedli. Londýn v březnu z otravy Skripalových obvinil Moskvu, ta to ale popírá.

Koncem minulého týdne vyšetřovatelé oznámili, že v Rowleyho domu v Amesbury našli lahvičku se zbytkem novičoku. Protiteroristická jednotka se nyní zaměřuje na to, kde Rowley flakonek objevil a zda s ním do kontaktu přišel ještě někdo další. Nyní se čeká, zda testy potvrdí, že se jednalo o totožnou látku, která otrávila Skripalovy.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi