Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump se ve Finsku setká s Putinem: Návštěvu prezidentů opět provázejí demonstrace

Autor: ČTK, ula - 
15. července 2018
20:34

Americký prezident Donald Trump v neděli přiletěl z Británie, kde pobýval v posledních čtyřech dnech, do Finska. V pondělí se v Helsinkách poprvé sejde k oficiálním dvoustranným jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V severské zemi se konaly demonstrace proti politice Trumpa i jeho ruského protějšku.

Letoun Air Force One s americkým prezidentem na palubě přistál na letišti v Helsinkách krátce před 21. hodinou místního času (20:00 českého času). Trump neplánuje žádná veřejná vystoupení až do pondělí, kdy zamíří do prezidentského paláce na pracovní snídani se svým finským protějškem Saulim Niinistö. Později se v paláci setká s Putinem.

Trump dal už před odletem do Helsinek najevo, že od pondělního summitu mnoho nečeká, ale dodal, že věří v setkávání. „Nic zlého z toho nevzejde, možná se dočkáme něčeho dobrého,“ poznamenal.

Americký velvyslanec v Rusku Jon Huntsman v neděli vyjádřil naději, že Trump s Putinem budou podrobně hovořit o tématech, která se dotýkají společných zájmů obou stran. „Cílem je se setkat, vyložit karty na stůl,“ řekl Huntsman.

Tucet obviněných Rusů z hackerského útoku

Schůzka Trumpa s Putinem se uskuteční jen několik dní poté, co USA na základě výsledků vyšetřování týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera obvinily 12 příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016.

Podle Moskvy mají nová obvinění poškodit atmosféru před pondělním rusko-americkým summitem. Několik demokratických zákonodárců mezitím Trumpa vyzvalo, aby helsinskou schůzku odřekl.

Trump se tento týden v Bruselu zúčastnil summitu NATO a v Británii pak měl ve čtvrtek a v pátek jednání s premiérkou Theresou Mayovou. V pátek ho přijala také královna Alžběta II. na hradu Windsor. Víkend pak americký prezident strávil ve Skotsku, kde mu patří dvě golfová hřiště.

Video  Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem  - Reuters
Video se připravuje ...

Trumpův pobyt v Británii provázely velké demonstrace a nejinak tomu má být ve Finsku. Už v neděli se protesty konaly především v Helsinkách. Největší z nich se dnes pod názvem Helsinki Calling uskutečnil v centru finské metropole. Lidé provolávali slogany proti Trumpově mezinárodní či migrační politice a jeho postojům vůči menšinám, médiím či ochraně životního prostředí.

Taurus70 ( 16. července 2018 10:36 )

 Proc demonstrujete debilove,to chcete valku?Kdyz vidim ty ,ksichty z neziskovek chce se mi zvracet😕

Zobrazit celou diskusi