Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Garretta (†5) zabila rakovina. Sepsal dojemnou závěť a na pohřbu chtěl skákací hrady

Autor: jer - 
15. července 2018
10:10

Miloval superhrdiny i svoji rodinu. Garrett Michael Matthias (†5), jehož rakovinu v červnu lékaři prohlásili za smrtelnou, ještě pomohl svým rodičům sepsat vlastní závěť. A popsal jim také, jaký si přeje pohřeb. O Garrettově příběhu informovala americká média.

Garrett žil ve městě Des Moines v americkém státě Iowa. Zemřel 6. července po téměř ročním boji se vzácným druhem rakoviny kraniálního nervu.

Jeho matka Emilie Matthiasová pro Des Moines Register popsala, jak měsíce před Garrettovou smrtí navštívili se synem několik pohřbů jiných pacientů s rakovinou. Chlapec prý nechápal, proč jsou pohřby tak smutné. „Říkal: ‚Proč jsou pohřby tak smutné? Na mém pohřbu budou skákací hrady‘,“ řekla Emilie.

Matka se synem také mluvila o smrti. „Říkala jsem třeba: ‚Až umřu, chci se změnit na hvězdu.‘ On (Garrett) řekl: ‚Chci být spálen jako ve filmu Thor a potom se chci změnit na gorilu‘,“ popsala rozhovory se synem Emilie. Rodina se rozhodla, že jejich syn by neměl mít typický pohřeb. Zeptali se syna, co by si přál.

Poslední vůle a „špinavá blbá rakovina“

Na konci svého života Garrett pomohl svým rodičům napsat svoji závěť, ve které popsal, co měl a neměl rád. „Vážně jsme se snažili použít jeho slova a způsob, jakým mluvil. Garrett byl velmi unikátní. Vážně jsem nechtěla, aby měl normální závěť a smutný pohřeb,“ řekla Garrettova matka.

Závěť začíná slovy „Jmenuji se Garrett Michael Boofias.“ Slovo Boofias pětiletý Garret podle rodiny zvolil, protože měl problémy vyslovit slovo Matthias. Ve své závěti zmínil, že jeho oblíbené barvy jsou modrá, červená, černá a zelená. Jeho oblíbení superhrdinové jsou Batman, Thor, Ironman, Hulk a Cyborg.

Garrett chtěl být profesionální boxer. Mezi oblíbené osoby chlapec zařadil tátu s mámou, sestru, prarodiče, další příbuzné a Batmana.

Garrett podle závěti nejvíce miloval hraní si se sestrou, thrash metal, Lego, kamarády ze školky a Batmana. Nesnášel kalhoty, „špinavou blbou rakovinu“ a jehly.

Video  „Dnes léčíme i rakovinu, která dříve zabíjela.“ Mikrobiolog Vilček popsal vývoj nových léků  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Po smrti budu gorila“

Na otázku, zda si přeje být zpopelněn, či pohřben, Garrett odpověděl: „Chci být spálen a předělán na strom, abych měl kde žít, až se změním na gorilu.“ Velký, nebo malý pohřeb? „Pohřby jsou smutné. Chtěl bych pět skákacích hradů (protože je mi 5 let), Batmana a cukrovou vatu,“ uvedl Garrett.

Garrettovi rodiče Emilie a Ryan Matthiasovi podle závěti uctí jeho památku oslavou jeho života. Po setmění má následovat symbolický asgardský pohřeb s ohňostrojem. Garrettovy ostatky rodina uloží, až vymyslí, jak je nejlépe lze přeměnit na strom.

V poslední části závěti rodina děkuje doktorům a vyzývá k podpoře výzkumu v oblasti boje s rakovinou. V závěrečné části rodiče popisují Garrettův boj. „Garret vydržel devět měsíců pekla, než prohrál svoji válku s rakovinou. Během té doby nikdy neztratil svůj smysl pro humor. Rád šprýmoval s lékaři i sestrami. Vždy byl vtipálek,“ píše se v parte.

Zobrazit celou diskusi