Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hrabání bahna rukama, sezení na střídačku. První ze zachráněných chlapců promluvil

Autor: Mii - 
14. července 2018
05:00

Jak děsivé podmínky panovaly v jeskyni, kde dlouhých sedmnáct dní zůstávala uvězněna skupina dvanácti fotbalistů a jejich trenér popsal poprvé od záchrany jeden z chlapců, Duangpetch Promthep známý jako Dom (13). Kluci podle něj museli holýma rukama hrabat bahno, aby unikli stoupající vodě a našli bezpečné místo. Když se jim to podařilo, zjistili, že všichni se na něj nevejdou a někdo musí stát. V sezení se tak střídali, píše Daily Mail.

O údělu v jeskyni mluvil Dom se svými rodiči. Jeho otec Banpote Kornkham následně vše převyprávěl. Skupina podle něj původně plánovala v jeskyni zůstat jen hodinu, jenže když se začala vracet, zjistila, že to nebude možné.

„Už se pomalu vraceli, ale když se dostali na křižovatku, uviděli, že je uvěznila voda. Tunel navíc blokovala jakási písečná duna. Museli tak rukama celý nával z písku a bahna odhrabat, aby mohli projit dál do jeskyně na vyšší místo. Přesně tady nechali boty a batohy,“ vyprávěl otec Doma.

Duangpetch Promthep (13) popsal, jak tvrdé podmínky v jeskyni panovaly. Duangpetch Promthep (13) popsal, jak tvrdé podmínky v jeskyni panovaly. | reprofoto Twitter

Podle něj si všichni uvědomovali, že je to nebezpečné, ale věřili trenérovi, který tvrdil, že se musí prohrabat, aby přežili. „Dom říkal, že se pak museli brodit vodou, aby našli vyšší místo,“ popisoval Bankpote.

Skupina fotbalistů v jeskyni nebyla poprvé a věděla, že když půjde hlouběji, najde vyvýšené místo, kde může před vodou utéct. A tak šla. Nakonec se usadila na skalním výběžku známém jako „ženská prsa“, kde je nakonec našli britští potápěči.

„Dom nám vyprávěl, jak našli vyvýšené místo. Vypadalo jako malý kopec z hlíny. Trenér jim přikázal, ať vylezou nahoru. Pak tam zůstali. Problém byl, že jak voda stoupala, prostor se zmenšoval. Občas se zmenšil natolik, že všichni kluci si nemohli sednout. Střídali se tak v tom, kdo stál a kdo seděl.

Klukům pomohla meditace

Dom rodičům také vyprávěl, jak celé situaci šéfoval trenér Ekkapol Čantanwong. „Trenér to zvládnul skvěle. Všechny děti udržel v klidu a ujišťoval je, i když neměly nic k jídlu a vodu musely olizovat ze stropu jeskyně,“ říkal otec.

Někteří kluci byli podle jeho syna velmi vyděšení, ale snažili se vzájemně podpořit. Nejhůř to nesl nejmladší člen skupiny, Chanin Wiboonrungrueng (11), který neustále brečel a trpěl zimou. Ale trenér ho objímal, aby neprochladl, a hochy naučil meditovat, čímž si uchovali sílu.

„Měli s sebou zhruba šest svítilen, ale Ekkapol přikázal, že se budou používat jednotlivě, aby jim vydržely baterie,“ uvedl také otec.

Nekonečné čekání a pláč

Když Bankpote uviděl svého syna poprvé venku z jeskyně, nesmírně se mu ulevilo. „Je zázrak, že se všechny děti dostaly ven v bezpečí. Teď už je jim dobře a sílí,“ konstatoval.

Stěžoval si ale, že dlouho neměl žádné informace. „Záchranáři nám neřekli, že Dom je v bezpečí, dokud nebyli venku všichni. Byli jsme se ženou u jeskyně od té chvíle, kdy jsme se dozvěděli, co se stalo. Snažili jsme se to s ostatními rodinami zvládnout společně. Hrozně jsme se báli. Moje žena neustále plakala, nespala. Dom je náš nejmladší syn,“ popisoval, jak těžké čekání bylo.

Se synem se nakonec setkal až dva dny poté, co byl zachráněn. Dříve to lékaři nedovolili. „Vyprávěl, jak se mu stýskalo a jak nás má rád,“ říkal otec. Dom si podle něj přeje nový mobil, protože starý mu spadl do vody v jeskyni. „Chce chytrý mobil značky Samsung, jako má jeho starší bratr,“ uzavřel své vyprávění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hahapch ( 15. července 2018 05:29 )

petrzn co obvinuješ děti? oni nikomu neublížili, záchranář si za to mohl sám jako zkušený potápěč musel vědět kolik má vzduchu v bombě a nebo jí cestou na určitých místech vyměnit, risknul to a myslel že to zvládne ale Bohužel došel vzduch dříve než chtěl, potápěči co byli za ním jej museli dotáhnout k místu kde není voda a snažili se jej obživit, ale už byl bez vzduchu dlouho, tak neobvinujte chlapce že můžou za jeho smrt, dostali se do nenormálního průse..ru ano, když šli do jeskyně a kolem velké cedule že je nebezpečí od června do října a byl červenec! když šli dovnitř už pršelo, trenér měl mít rozum zodpovídal za chlapce, neměl tam s nimi vůbec chodit!!!

Yarda ( 14. července 2018 11:41 )

Já bych si u tebe vsadil, že tvůj IQ není vyšší než dnešní datum.

sores ( 14. července 2018 10:53 )

Všichni kteří píší odporné recenze bych to přál zažít to samé!!!Ono koho se to netýká je mu to fuk,nezažil tu hrůzu zda přežije!!! Trenéra zavřít, když tolik riskoval bez doprovodu jen s dětmi!

santusof ( 14. července 2018 10:22 )

a co budou připrchlíci dělat stávajícímu obyvatelstvu, co se jim děje dnes, co hrozí ženám, dětem, že prožírají státní rozpočty o tom plesk bude psát kdy?

santusof ( 14. července 2018 10:19 )

mohli by už dát ostatním pokoj, áno stalo se, vytáhli, hurááá ale už dejte do ***e pokoj, protože to tady bude strašit ještě 3 roky !!!!!

Zobrazit celou diskusi