Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tajný převoz bodyguarda Usámy bin Ládina: Němci ho deportovali přes odpor soudu

Autor: ČTK, Mii - 
13. července 2018
12:30

Německo vyhostilo bývalého bodyguarda teroristické organizace Al-Káida Usámy bin Ládina. Udělalo tak přesto, že soud ve čtvrtek rozhodl, že vyhoštěn být nemůže. Do Tuniska byl Sami A. deportován v pátek ráno charterovým letem z Düsseldorfu, informovala agentura DPA.

Sami A. byl podle informací z německých bezpečnostních složek deportován v pátek kolem 7:00 SELČ. Podle deníku Bild, který o deportaci informoval jako první, byl 42letý Tunisan brzy ráno na letiště tajně převezen v nenápadné dodávce značky Volkswagen z vydávací věznice ve vestfálském Bürenu. Až do poslední vteřiny údajně panovaly obavy, že deportace by se nemusela podařit.

Soud byl proti

Sami A. se proti svému chystanému vydání bránil u správního soudu v Gelsenkirchenu. Ve čtvrtek soud rozhodl, že Sami A. zatím vydán být nemůže, protože není k dispozici diplomaticky závazné ujištění ze strany tuniské vlády, že Tunisanovi nehrozí v případě návratu do vlasti mučení. Proč byl přesto vyhoštěn, je podle DPA nejasné.

Bývalý bodyguard vůdce teroristické sítě byl zadržen na konci června v zápodoněmeckém městě Bochum, kde žil s rodinou už několik let. Bild před časem upozornil, že islamista dostával od státu pro sebe a svou rodinu měsíčně v přepočtu 30 000 korun.

Policisté Samiho A. zadrželi v okamžiku, kdy se přišel jako každý den přihlásit na policejní stanici. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) totiž zrušil své dřívější rozhodnutí, které vyhoštění Tunisana z Německa znemožňovalo kvůli „mučení, nelidskému či ponižujícímu zacházení“, kterému by mohl čelit ve vlasti. Německé úřady považovaly Samiho A. za potenciálně nebezpečného.

Problémy s deportací

Jako osobní strážce Usámy bin Ládina působil Sami A. v letech 1999 až 2000. Vojenský výcvik získal v táboře v Afghánistánu. Členové jeho rodiny už mají německé občanství.

Případ Samiho A. vyvolal v Německu debatu těžkostech, na které německé úřady narážejí při pokusech vrátit neúspěšné žadatele do země původu. Podle posledních údajů je v zemi nyní kolem 65 000 lidí, kteří by měli být deportováni, ale kvůli problémům s chybějícími dokumenty nebo nedostatečné spolupráci zemí původu deportováni být nemohou.

Deneček ( 13. července 2018 13:25 )

Měli ho deportovat společně s Merkelovou,celá Evropa by si oddychla.

Zobrazit celou diskusi