Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Není to vaše vina.“ Vdova po mrtvém potápěči z jeskyně poslala chlapcům silný vzkaz

Autor: Mii - 
13. července 2018
18:00

Manželka thajského potápěče, který zemřel při zásobování v jeskyni uvězněných malých fotbalistů a jejich trenéra, promluvila o tom, jak moc jí chybí. Zároveň chlapcům poslala vzkaz, ve kterém říká, ať si jeho smrt nedávají za vinu. Britští potápěči se mezitím vrátili domů a lidem prozradili, proč nejsou hrdinové.

Bývalý člen elitní potápěčské jednotky thajského námořnictva Saman Kunan (38) byl jedinou obětí mezinárodní operace na záchranu 13členné skupiny z jeskyně Tcham Luang. Zemřel, když se chlapcům snažil dopravit zásoby.

Jeho žena Valeepoan Kunan tento týden zveřejnila několik fotek, u kterých zavzpomínala, jakým byl Saman člověkem. „Tak moc mi chybíš. Miluji tě, jsi moje srdce… Koho teď každé ráno políbím, když se vzbudím?“ napsala Valeepoan k černobílé fotografii manžela. „Nevím, co si počnu, když jsi pryč,“ uvedla u další fotografie.

Chlapci si podle ní smrt Samana nemají dávat za vinu. Zemřel ve své službě, ke které se dobrovolně přihlásil. Svoji úlohu navíc splnil – zásoby skutečně dopravil. „Chci klukům vzkázat, ať se necítí provinile,“ řekla žena thajským médiím.

Svět truchlí nad smrtí

Na thajského potápeče vzpomínají v posledních dnech lidé po celém světě. Sociální sítě jsou zaplaveny komentáři, které oceňují jeho hrdinský čin. „V srdcích jsme v těchto těžkých chvílích s vámi. Váš manžel byl tak odvážný. Svět nezapomene na jeho laskavost a na všechno, co udělal pro záchranu těch chlapců,“ píší lidé v příspěvcích.

Samanovu snahu ocenil po ukončení záchranné mise také šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakorn. „Saman byl skutečný hrdina. V den, kdy zemřel, byl celý tým smutný, ale tento žal jsme využili. Věděli jsme, že pro tu záchranu položil svůj život,“ řekl na tiskové konferenci.

Saman v posledních letech působil jako záchranář na letišti Suvarnabhumi v hlavním městě Bangkoku. Z thajského námořnictva odešel v roce 2006. K záchranné misi se připojil 1. července, den před tím, než byli mladíci objeveni. Zemřel pět dní poté.

„Nejsme hrdinové

I na účet britských potápěčů, kteří se účastnili záchrany, zní od veřejnosti slova pochvaly a ocenění. Objevily se dokonce názory, že by měli dostat speciální vyznamenání – hlavně John Volanthen a Rick Stanton, kteří se jako první dostali ke skupině.

Volanthen ale odmítá, že by jejich role byla tolik heroická. „Nejsme hrdinové. To, co děláme, je velmi promyšlené a klidné. Je to vlastně úplný opak,“ řekl na letišti v londýnském Heathrow krátce poté, co ve čtvrtek dorazil do Británie.

I on si vzpomněl na Samana. Podle něj je tato událost jediná čmouha na jinak excelentní misi. A popsal, jak se cítil, když kluky poprvé v jeskyni uviděl. „Byli jsme nesmírně šťastní, že jsou naživu, ale zároveň jsme vnímali náročnost situace. Možná proto trvala záchrana tak dlouho,“ sdělil Volanthen.

Monikay ( 13. července 2018 18:34 )

Ach jo, chudák

Zobrazit celou diskusi