Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První foto chlapců zachráněných z jeskyně: Jsou v izolaci, ale šťastní

Autor: ČTK, simao - 
11. července 2018
15:27

Většina z 12 chlapců zachráněných z thajské jeskyně zhubla za 17 dnů strávených v tomto nedobrovolném vězení dva kilogramy. Obecně jsou ale v dobrém stavu a žádný z hochů nejeví známky stresu, uvedli thajští lékaři. Dnes také zveřejnili první snímky chlapců z nemocniční izolace, kam byli umístěni.

Zhubli, jejich stav je obecně dobrý, někteří z nich však berou léky kvůli plicní infekci. Novinářům to dnes podle agentury Reuters sdělil představitel thajského ministerstva zdravotnictví. Dodal, že lékaři budou sledovat také zdravotní stav záchranářů.

Musí užívat léky

Malí fotbalisté ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Čtyři mladí sportovci byli zachráněni v neděli, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována v pondělí a poslední pětici dostal tým potápěčů ven v úterý.

Chlapci a jejich fotbalový trenér se „o sebe v jeskyni dobře postarali“, sdělil ministerský činitel. Upřesnil, že jeden člen poslední skupiny má lehkou plicní infekci. Podobně jsou na tom dva chlapci z první skupiny, sedm dní budou muset užívat léky.

Zpět k normální stravě

Chlapci se přitom pomalu vrací i k normální stravě. Poté, co je záchranáři objevili, posílali jim zásoby, přesto jsou pořádně vyhládlí. Zatímco nedělní skupina chlapců jako o své první jídlo požádala o smaženou rýži s bazalkou a vepřovým masem, pondělní skupina chtěla obědvat chléb a čokoládu.

První se setkala se zápornou odpovědí, jelikož jejich požadovaný pokrm byl moc kořeněný, ale druhá čokoládu skutečně dostala. Doktoři zhodnotili, že jim neuškodí.

Znovu na denním světle

„Samozřejmě že tam budou ještě další věci, které jsou spíše v lékařském módu - podchlazení, vystavení světlu, strava, možná že pili kontaminovanou vodu, ale to jsou detaily a podstatné je, že se všichni vrátili,“ upozornil ve studiu Blesk Zpráv dětský psychoterapeut Miloslav Čedík.

Děti prožily mnoho dní v potemnělém prostoru. A s pochybami, co bude dál, odříznutí vodou zhruba 4 kilometry od ústí jeskyně, v prostorech, kde čas plynul jinak. „Byly v extrémní situaci. V nějaké chvíli zjistily, že návrat není možný (...) Ale to, co je zásadní - byla tam dospělá osoba, jejich trenér,“ podotkl.

Zatímco trenér - bývalý mnich, který malé fotbalisty učil meditovat a sám si odříkal jídlo - zafungoval zcela jistě, chlapcům pomohl dle všeho také kolektivní, týmový duch. „To, že ztratíte kontakt s okolím, že zjistíte, že jste v izolaci, jste v zátěži, je stresová situace. Je tam izolace od rodičů, od blízkých a samozřejmě každý tomu čelí po svém. Někdo umí nést tu zátěž lépe, někdo je na rodičích více závislý. Je to dítě od dítěte. Pro hochy, kteří byli mladšího věku, to mohlo být náročnější,“ dodal odborník s tím, že stejně tak je individuální, nakolik se na chlapcích mohou do budoucna projevit osobní obtíže.

Na fotbal do Moskvy nepojedou

Chlapcům přitom k záchraně gratulují lidé z celého světa. „Tohle vítězství patří hrdinům dne. Dobře kluci, byli jste tak silní,“ napsal na Twitter francouzský záložník a hráč Manchesteru United Paul Pogba po postupu národního týmu do finále Mistrovství světa v Rusku. Malé fotbalisty i kouče původně pozvala federace FIFA na nedělní finále MS v Moskvě, ale protože jsou zesláblí, musejí zůstat v nemocnici.


flora ( 12. července 2018 10:43 )

Kluci jsou šťastní, relativně zdravotně v pořádku, nezávidí si kdo šel dřív a kdo poslední . Předpovědi psychologů kteří opatrují české rozmazlené mamánky se nenaplnily. Možná by se měli odbormíci tady přiučit . Thajské děti jsou silné osobnosti. Od mala vedené k úctě k druhým , práci a odpovědnosti.

Zobrazit celou diskusi