Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otrávil pár v Salisbury stejný novičok jako Skripalovy? Vyšetřovatelé netuší

Autor: ČTK, AKu - 
9. července 2018
14:55

Britští vyšetřovatelé prozatím nemohou potvrdit, že pár, který se nově otrávil novičokem, přišel do kontaktu s přesně tou samou směsí, která byla v březnu použita k útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Podle agentury Reuters to v pondělí novinářům řekl šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu. Nakažená žena otravě podlehla, muž je nadále v kritickém stavu.

 „V tuto chvíli není možné říci, zda nervová látka zjištěná při tomto incidentu souvisí s útokem na Sergeje Skripala a Juliji Skripalovou,“ řekl Basu. Vyšetřovatelé již vědí, že se pár otrávil novičokem, spojení mezi tímto případem a Skripalem ale potvrzeno nebylo, ačkoli s tím podle Basua pracovní teorie počítá.

 Basu uvedl, že nový případ otravy ještě více podpořil úsilí vyšetřovatelů odhalit odpovědné osoby, které za incidentem stojí. Použití novičoku pak označil za nehoráznost a barbarství.

Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová, která v neděli zemřela, a její o rok starší partner Charlie Rowley přišli s toxickou látkou do styku na počátku července. Basu uvedl, že úmrtí dokládá, že Sturgessová byla vystavena velké dávce.

Jak přesně se dvojice otrávila, známo oficiálně není. Policie podle AP vychází z toho, že pár se musel dostat k nádobě, ve které byl toxický materiál uložen.

Z útoku na Skripala a jeho dceru Londýn oficiálně obvinil Rusko, které ale odpovědnost odmítlo. Moskva odmítá být spojována i s novým případem otravy.

 

 

Taurus70 ( 9. července 2018 16:56 )

 Ty zpravy si vymyslite?Na BBC bylo receno jasne ze byly pouzity stejne neutralizacni leciva jako u Skrypalovych a vubec nezabrala z cehoz vyplyva ze se jedna o uplne neco jineho!!🤐

Zobrazit celou diskusi