Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáci se připravují na zásah: Uvězněným chlapcům v jeskyni dochází kyslík, začínají slábnout

Autor: zst, ČTK - 
7. července 2018
13:10

Speciálně vycvičení potápěči thajské námořní pěchoty jsou připraveni na záchrannou akci malých fotbalistů uvězněných v jeskyni. Elitní vojáci jsou v napjaté pohotovosti kvůli příchodu monzunových dešťů i klesající hladině kyslíku v pasti, do které se 12 dětí společně se svým trenérem dostalo už téměř před 14 dny. Informuje o tom deník Daily Mail.

Mladí fotbalisté a jejich 25letý kouč nejsou podle expertů zatím na evakuaci podvodní cestou připraveni. Přesto se zřejmě záchranáři k riskantní operaci v nejbližších dnech budou muset odhodlat.

Narongsak Osottanakorn, guvernér oblasti, ale upozornil, že chlapci nejsou na záchranu dostatečně silní. Dlouhou dobu byli bez jídla a zdravotnímu stavu nepomáhá ani klesající hladina kyslíku, která je nyní už jen na 15 %. Chlapci se nyní učí potápět, především jak nosit potápěčskou masku a jak pod vodou dýchat.

„Děti se učí, jak se potápět. Rádi bychom minimalizovali rizika, ale nemůžeme čekat, až bude více pršet a situace se ještě zhorší,“ prohlásil guvernér na noční tiskové konferenci.

Složitá cesta skrze jeskyně, včetně zatopených částí, zabere i zkušeným potápěčům kolem pěti hodin. Cestou ven by fotbalisty čekalo nejen potápění, ale třeba také šplhání. Chlapci jsou vyčerpaní a hladoví. Guvernér v pátek v noci záchrannou misi vyloučil, situace se ale může v nejbližších dnech změnit.

Hlášené monzunové deště by ale mohly přístup do jeskyně zcela znemožnit, stejně tak jako záchranu všech 13 lidí. Pokud by se tak totiž stalo, došlo by k dalšímu zatopení jeskyně a tým by tam mohli zůstat uvěznění i čtyři měsíce.

„Chlapci přišli do jeskyně zpředu, tudy také odejdou,“ vyloučil guvernér pro tuto chvíli jinou cestu ven. Obává se ale o životy každého, kdo se záchranné mise účastní. 

Během pátku se záchranářům podařilo odčerpat tolik vody, aby chlapci mohli některé části projít bez potřeby se potopit. Zhruba 11hodinová záchranná cesta by se tak zkrátila na 6 hodin.

Britští potápěči chlapce během pátku také znovu kontrolovali, tři z nich jsou prý poměrně zesláblí. „Slabší než ostatní, ale ne ve vážném stavu. Mentálně jsou všichni silní,“ dodal Osottanakorn.

Bývalý voják se při záchraně utopil

Při záchranných akcích v zatopené jeskyni zemřel v pátek bývalý příslušník thajského námořnictva Saman Kunan. Podle úřadů muž, který se na záchranné misi podílel jako dobrovolník, ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit.

Zkušený potápěč cestu nepřežil, přestože byl ve velmi dobré fyzické kondici - absolvoval triatlony. I tato tragédie přispěla k dalším obavám o osud skupiny, z níž někteří neumějí ani plavat. Na místo už dorazili také dva čeští experti z řad hasičů.

sores ( 7. července 2018 19:38 )

Za vše může jejich de.bi.lní trenér nikdo jiný! Sám je vedl na smrt do nejvíce nebezpečné jeskyně,ho.va.do!!!

bibijana ( 7. července 2018 15:23 )

Nechci sýčkovat, ale tohle nemůžou zvládnout.

lalia ( 7. července 2018 14:03 )

Chlapci,držte se!Celý svět na vás myslí.Už,abyste byli venku.

amarok ( 7. července 2018 13:23 )

 Čeští borci je vytáhnou... A rovnou by se mohli stavit v Lahauru pro Therezku

Zobrazit celou diskusi