Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sarin v syrské Dúmě nezabíjel, cupují experti na chemické zbraně verzi USA

Autor: ČTK - 
6. července 2018
21:02

Ve vzorcích z místa dubnového útoku na syrské město Dúmá se neprokázala nervově paralytická látka, jakou je například sarin. Ve dvou vzorcích ale byly zbytky po chloru. Tvrdí to předběžná zpráva expertů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kterou organizace dnes zveřejnila na svých internetových stránkách.

Experti z OPCW zkoumali tkáně obětí útoku, při němž zemřelo na 40 lidí, vzorky z místa, kde rovněž hovořili se svědky bombardování. Vzorky podrobili analýze v laboratoři v Nizozemsku a v národních laboratořích členských zemí této organizace.

Závěry expertů

„Nenašla se žádná neurotoxická organofosforová sloučenina, a to ani v přírodních vzorcích z místa ani ve vzorcích z těl údajných obětí,“ uvádí se ve zprávě OPCW. „Ve vzorcích z míst 2 a 4 ale byly identifikovány zbytky chloru spolu s rezidui výbušniny. Význam těchto údajů je ale ještě předmětem šetření,“ uvádí též zpráva, která se označuje jako předběžná a která tvrdí, že po ní bude následovat ještě zpráva závěrečná.

Rusové před OPCW předvedli skupinku Syřanů, kteří vypověděli, že v Dúmě nedošlo k chemickému útoku. Rusové před OPCW předvedli skupinku Syřanů, kteří vypověděli, že v Dúmě nedošlo k chemickému útoku. | reprofoto/twitter

Zbytky chloru byly podle zprávy nalezeny v rozbombardované budově na místech 2 a 4, kde byly podle expertů průmyslové plynové lahve v nejvyšším patře. Ve zprávě se píše, že spojení těchto plynových lahví se zkoumanou událostí je stále předmětem šetření, stejně jako zbývá zjistit, jak se na místo lahve dostaly.

Město Dúmá, které bylo začátkem dubna poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, bombardovala syrská vládní vojska 7. dubna. Podle organizace Bílé přilby, napojené na povstalce, tehdy syrský režim použil chemické zbraně. Totéž tvrdí i některé západní země, včetně USA, Německa či Francie. Damašek a jeho spojenec Rusko to odmítají.

Odveta spojenců

USA, Británie a Francie v reakci na útok v Dúmě bombardovaly 14. dubna několik syrských vládních objektů, podle USA spojených s používáním chemických zbraní (výzkumné centrum, údajné skladiště chemických zbraní a vojenská zařízení).

Rusko a syrská vláda už pár dní po útoku v Dúmě pozvaly inspektory z OPCW, aby útok vyšetřili. Experti se ale na místo dostali až 21. dubna. Syrská opozice a některé západní státy Moskvu a Damašek vinily z toho, že expertům schválně bránily v přístupu na místo útoku.

Taurus70 ( 7. července 2018 10:33 )

 Co ted soudruzi?Nejak se nam ty lzi zacinaji hroutit !😂😂😎

fotrpjotr ( 7. července 2018 03:25 )

Musíme ale věřit,že tam sarin byl,protože to říkali naši váleční štváči z USA a lehkoživky z EU.

asijo ( 7. července 2018 03:20 )

Tvoje prdy taky mohou zabíjet?

cepp ( 6. července 2018 22:35 )

Bylo to určitě Savo

Zobrazit celou diskusi