Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela nejstarší žena Evropy. Italka Pina (†116) si každý den dala čokoládu

V Itálii zemřela nejstarší Evropanka Italka Giuseppina Projettová-Frauová, bylo jí 116 let.
V Itálii zemřela nejstarší Evropanka Italka Giuseppina Projettová-Frauová, bylo jí 116 let.  (Autor: reprofoto/twitter)
Autor: ČTK - 
6. července 2018
19:25

V Itálii v pátek ve věku 116 let zemřela nejstarší Evropanka, Italka Giuseppina Projettová-Frauová. Byla zároveň druhým nejstarším člověkem na světě. O jejím úmrtí informovala agentura ANSA.

Podle rodiny se babička Pina, jak jí v její obci přezdívali, dožila tak vysokého věku, protože nikdy neztrácela optimismus a radost ze života. Měla ráda procházky, radovala se z maličkostí a každý den prý si dala čokoládu.

Projettová se narodila 30. května 1902 na Sardinii rodičům sicilského původu. Od šedesátých let minulého století žila v obci Montelupo Fiorentino nedaleko Florencie, kde ve svém domě zemřela. Nejstarší Evropankou se tak nyní stala opět Italka, Maria Giuseppa Robucciová, které je nyní 115 let.

Nejstarší ženou je Japonka

Sicilanka Projettová byla nejstarší Evropankou od loňského prosince, kdy ve věku 116 let zemřela v Barceloně Španělka Ana Velaová. Druhou nejstarší osobou na světě se stala Projettová letos v dubnu. Nejstarší na světě je nyní Japonka Čijó Mijaková, které je 117 let. Rekord držela Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve 122 letech.

Zobrazit celou diskusi