Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pošta si na známkách popletla sochy Svobody. Kopie z Vegas ji přijde na miliony

Autor: nkov - 
6. července 2018
19:00

Americká státní pošta musí zaplatit 3,5 milionu dolarů (asi 77 milionu korun) za to, že na známkách z roku 2010 použila špatné vyobrazení sochy Svobody. A porušila tak autorská práva. Místo newyorského originálu nechala na známky natisknout totiž kopii z Las Vegas, na jejíž reprodukce vlastní práva její autor Robert Davidson. Soud dal sochaři za pravdu s tím, že sochy jsou příliš rozdílné na to, aby šlo o pouhý omyl, píše web televize BBC.

Autor kopie z roku 1996 Davidson ve své původní stížnosti z roku 2013 uvedl, že dal moderní verzi americké ikony „svěžejší, smyslnější, dokonce více sexy“ tvář. O chybě pošta věděla od roku 2011, známky nicméně prodávala dál a přišla si tak na 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Prodej známky skončil až v roce 2014.

Davidson jako kompenzaci požadoval část zisku pošty a federální soudce Eric Bruggink minulý týden jeho požadavek uznal. Podle soudce je námitka vlády, že si rozdílu mezi sochami všimla až několik měsíců potom, co se začaly známky vyrábět, nesmyslná.

Známky využívaly v plném rozsahu něčeho, co bychom nazvali originálním dílem z rukou pana Davidsona. Pošta nepřišla s nabídkou přisoudit Davidsonovi autorství, ani se neomluvila,“ dodává.

Problém s právy měla pošta už v minulosti

K verdiktu se pošta zatím nevyjádřila, podle soudních dokumentů však na dotaz jednoho ze členů kongresu odvětila, že „měla přiznat autorství panu Davidsonovi, budou zavedena taková opatření, aby již k podobné chybě v budoucnu nedošlo.“

Americká státní pošta čelila podobnému problému už v roce 2015. Federální soud tehdy uznal, že pošta musí zaplatit 540 tisíc dolarů (asi 12 milionů korun) umělci, jehož dílo bylo použité na známkách s designem Korejské války.

Video  Jan Kramář z Poštovního muzea k jubileu poštovní schránky  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi