Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Polsku se zřítil další MiG-29. Zkušený pilot nepřežil katapultaci

Autor: ČTK, AKu - 
6. července 2018
11:50

V Polsku v noci na pátek havaroval bojový letoun MiG-29 polské armády, jehož pilot zahynul. Podle agentury PAP to dopoledne oznámilo ministerstvo obrany. Státní komise následně až do vyšetření příčin neštěstí zastavila veškeré lety strojů pocházejících z bývalého Sovětského svazu.

MiG-29 z letecké základny v Malborku na severu Polska podle sdělení ministerstva havaroval v pátek v 1:57 českého času asi 50 kilometrů od základny u městečka Paslek.

Pilot se stačil katapultovat, ale nepřežil. Šlo o zkušeného letce, který měl za sebou 800 letových hodin, z toho 600 na strojích MiG-29. Zúčastnil se řady cvičení, jak polských, tak mezinárodních.

Polská armáda podle médií disponuje 32 bojovými letouny MiG-29, ale řada z nich nemůže létat kvůli nedostatku náhradních dílů. Kromě toho má polské letectvo 48 amerických stíhaček F-16.

Další MiG havaroval před osmi měsíci

Jedná se již o druhou havárii polského Migu-29 za posledních osm měsíců. Jiný stroj tohoto typu se zřítil 18. prosince loňského roku krátce před přistáním nedaleko městečka Kaluszyn, nacházejícího se zhruba 50 kilometrů od Varšavy. Pilot měl tehdy obrovské štěstí, neboť pád přežil, ačkoliv se nezvládl katapultovat.

 

salto ( 6. července 2018 18:41 )

MIG 29 byl špiškou před 25-ti léty. Nebude to jeden z těch co ČR vyměnila s Poláky za ty jejich skvělé vrtulníky?

vihor ( 6. července 2018 15:29 )

Letadla jsou většinou velmi spolehlivé stroje, mnohem spolehlivější než auta. Padají buď kvůli zanedbání údržby, nebo chybou pilota. V tomto případě to vypadá na zanedbanou údržbu. Buď neměli kvůli protiruským sankcím díly, nebo tam dali nějaké neoriginální čínské, které obvykle nemají požadovanou kvalitu, ale jsou mnohem levnější. Nekvalitní díly jsou bohužel velký problém současného letectví. Protože originální díly stojí moc a letadla musí procházet pravidelnými kontrolami, které jsou velmi nákladné, takže se provozovatelé snaží ušetřit.

Zobrazit celou diskusi