Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejméně 27 mrtvých v Thajsku. Loď s téměř stovkou turistů přemohly vlny

Autor: ČTK, lm, kal - 
6. července 2018
12:10

Tragická bilance nehody turistické lodi v Thajsku stále roste. Plavidlo se 105 lidmi na palubě ztroskotalo ve čtvrtek u ostrova Pchúket, nepřežilo to nejméně 27 mrtvých. Podle agentury Ruters to oznámily thajské úřady, které počet obětí neustále zvyšují a předpokládají, že mrtvých bude nejspíš ještě víc, neboť 29 lidí se stále pohřešuje. Podle české diplomacie mezi cestujícími s největší pravděpodobností nebyli žádní Češi.

Mluvčí thajského námořnictva sdělil, že některé oběti byly vyloveny z moře a některé vyproštěny z vraku. Značný skok ve sčítání mrtvých byl zaznamenán poté, co potápěči v lodi na mořském dnu narazili na velké množství těl. Úřady nepředpokládají, že by někdo z nezvěstných ještě mohl neštěstí přežít.

Loď Phoenix se asi sedm kilometrů od Pchúketu převrátila na rozbouřeném moři, kdy vlny dosahovaly výšky pěti metrů, a poté klesla do hloubky 40 metrů. Podle upřesněných údajů bylo na její palubě 105 osob - 93 turistů (zřejmě vesměs čínských), 11 členů posádky a jeden turistický průvodce. Podle čtvrtečních zpráv se podařilo zachránit 48 lidí.

Thajsko patří mezi turistické destinace, které mají v oblibě i Češi. Mezi turisty na ztroskotaných lodích ale zřejmě čeští cestovatelé nebyli. „Podle vyjádření thajské policie byli zasaženi převážně Číňané. Policie tvrdí, že by mezi postiženými neměli být žádní Češi,“ řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

animka ( 6. července 2018 14:01 )

Zajímalo by mne, který mudák článek psal. Čech to evidentně nebyl. Napsal: nepřežilo to nejméně 27 mrtvých. Od kdy mohou mrtví něco přežít? Nepřežili turisté, lidé, cestovatelé atp, ale mrtví?? Ti už toho většinou moc nepřežijí!! Co má ten pisálek v hlavě snad ani nechci vědět. Korektura neexistuje? Nebo je to stejný chytrolín, jako pisatel článku?

Harney ( 5. července 2018 17:08 )

 Mam precestovane Thajsko hore-dole, ale kde by mohol byt Pchúket, netušim a ani google to netuši.. Žeby to bol Phuket, pan redaktor ?

Zobrazit celou diskusi