Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ryanair čeká stávka. Letušky a stevardi aerolinek požadují lepší podmínky

Autor: ČTK, tbr - 
5. července 2018
16:05

Palubní personál irských nízkonákladových aerolinek Ryanair v Portugalsku, Belgii, Španělsku a Itálii vyhlásil na konec července stávku. A varuje před dalšími akcemi, pokud se nezlepší pracovní podmínky. Zaměstnanci v Portugalsku, Belgii a Španělsku vyhlásili 48hodinovou stávku na 25. až 26. července, v Itálii pak bude stávka jednodenní a uskuteční se 25. července. Informovaly o tom ve čtvrtek odborové svazy.

Palubní personál ve čtyřech evropských zemích se tak připojí k pilotům Ryanairu v Irsku, kteří hodlají stávkovat 12. července. Stěžují si, že společnost od prosince, kdy poprvé uznala odbory, dostatečně nezlepšila jejich pracovní podmínky. O stávce uvažují také další odborové svazy pilotů.

Odbory zaměstnanců palubního personálu požadují, aby se pracovní smlouvy v Evropě řídily místními zákony, nikoliv irským zákonem, jak je tomu nyní, a aby všichni zaměstnanci měli stejné podmínky bez ohledu na to, zda jsou přímými zaměstnanci aerolinek, nebo jsou najati prostřednictvím agentur.

Prohlášení podepsaly odborové svazy v jednotlivých zemích, které však nezastupují všechny zaměstnance palubního personálu. Oznámily ale, že vítají všechny zaměstnance, pokud se k nim budou chtít připojit.

Ryanair: Požadavky jsou nesmyslné

Ryanair tvrdí, že pracovní podmínky pro zaměstnance jsou konkurenceschopné a často lepší než u konkurence. Ve středu firma označila řadu požadavků odborových svazů palubního personálu za nesmyslné, protože podmínky nabízené zaměstnancům jsou podle aerolinek celkově přitažlivé.

Ryanair létá do 37 zemí a loni přepravil 130 milionů cestujících. Loni v prosinci se mu podařilo odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své 32leté historii rozhodl uznat odborové svazy. Od té doby se mu ale nepodařilo s řadou z nich uzavřít dohody o pracovních podmínkách, podotýká agentura Reuters.

biaca ( 5. července 2018 18:07 )

S Ryanairem jsem letos letěla naposled. Pokud nejsou spokojeni s platem tak ať jdou dělat jinou práci, než se utrhovat na cestující - velmi nepříjemná zkušenost a navíc k tomu zpoždění jak je u této společnosti typické.

luklovah ( 5. července 2018 17:30 )

V každém zaměstnání to není snadné.Horší je jak se zaměstnanců chovají k pasažerům,u Ryanairu je to hnus.Věřím že to asi nemají lehké ale vylévat si své problémy k pasažérům by si opravdu neměli dovolovat.

vihor ( 5. července 2018 17:25 )

Ždímání pracovníků není jenom v Ryanairu, ale je potřeba si lepší podmínky vynutit. Protože i jenom z důvodu toho, co je veřejně známo o Ryanairu, s touto společností z etických důvodů necestuji. Stejně tak třeba jistá dubajská společnost zachází s piloty a personálem otřesně, takže se jí též vyhýbám. Raději je lepší si něco připlatit a letět s vyspaným pilotem a pohodovým personálem, než riskovat a ještě se dívat na ty naštvané pracovníky. Palubní personál musí u Ryanairu i uklízet letadla v krátkých přestávkách mezi lety, všechno je tam na minuty naplánováno a musí být v hrozném stresu.

Zobrazit celou diskusi