Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vlci z Černobylu vyrazili do světa. Můžou šířit zmutované geny, bojí se vědci

Autor: Mii - 
6. července 2018
07:30

Vlkům obecným, kteří žijí v radioaktivní oblasti Černobylu, už plocha po jaderné katastrofě nestačí. Pomalu se vydávají do odlehlejších končin Ukrajiny, čímž vzniká velké riziko, že své zmutované geny zkříží s běžnými geny vlků žijících v Evropě. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném časopise European Journal od Wildlife Research. Co z takového zkřížení může vzniknout, není jasné.

Vlkům kolem Černobylu se daří. Není to proto, že by díky radiaci získali sedm nohou nebo nadpřirozené schopnosti, ale protože uzavřená zóna kolem reaktoru funguje jako přírodní rezervace, do které lidé nevstupují. Šelmy zde mají spoustu prostoru, potravy i klidu. „Zakázaná zóna se de facto stala pro zvířata ideální oázou,“ vysvětloval pro web Live Science vedoucí studie Michael Byrne, ekolog z Kolumbijské univerzity.

Byť zde prosperuje mnoho zvířat, vlci předhání všechna ostatní. „Jejich populace je v radioaktivní zóně až sedmkrát vyšší než v širším okolí,“ konstatoval Byrne. Kvůli tomu bylo jeho týmu jasné, že jednou se ze zóny dostanou pryč, jelikož v jedné oblasti se uživí jen určitý počet predátorů. A jak ukázaly jejich výzkumy, k úniku již došlo.

Vědci to zjistili tak, že na 14 vlků pohybujících se v zakázané zóně umístili sledovací GPS zařízení. Když se proto mladí jedinci ze skupiny dostali daleko, výzkumníci o tom okamžitě věděli. Během 21 dní doputovali 300 km od Černobylu. Jestli se zvládli vrátit, tým neví. Rozbil se jim GPS obojek.

Expert: K mutacím v Černobylu dochází

Byrneho tým je z putování vlků nadšený. Ukazuje to, že zvířatům v Černobylu se skutečně daří, oblast není žádná ekologická černá díra a může fungovat jako zdroj divokých zvířat pro okolní oblasti. Protože dá se předpokládat, že když zvládli odejít vlci, zvládli to i jiní tvorové.

Je ale otázka, jestli zvíře narozené v zakázané zóně při svém putování neroznáší do okolní přírody mutace. Protože k těm v Černobylu skutečně dochází,“ říká Byrne. Sice nejsou tak výrazné, že by kvůli nim vlci svítili ve tmě, ale i tak není jisté, co se může zkřížením „normálního“ a černobylského vlka stát. „Je jasné, že k tomu dojde. Budeme oblast dál pozorovat, jelikož je zajímavá. Není to ovšem něco, z čeho bych měl strach,“ uzavřel ekolog.

Zónu už můžou lidé navštívit

Exploze jaderné elektrárny v Černobylu v dubnu roku 1986 podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii roznesla do okolí 400krát více radioaktivního materiálu než atomová bomba, která spadla na konci druhé světové války na Hirošimu.

Dlouho nebylo jasné, jak moc kontaminovaná oblast kolem elektrárny je, úřady proto vytyčily oblast s 30kilometrovým průměrem, kam byl vstup přísně zakázán. Dodnes lidé v zóně nemůžou úředně bydlet, ale již je možné ji navštívit.

Video  Průvodce z Černobylu pro Blesk: Češi tu někdy dělají nepořádek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

vaber ( 6. července 2018 14:18 )

opět zcela zavádějící nadpis článku , novinářští šmejdi to ovšem dělají často, protože ekolog se nebojí mutací jak se píše dále, kolem Černobylu divoká příroda jen prosperuje , jednou se tam bude jezdit na prohlídky zdravé přírody bez zásahů ,,moudrého,, člověka , jinde bude už vše zničeno člověkem i bez výbuchu reaktoru, smutný pohled na vlka chyceného v železech

mikes15 ( 6. července 2018 09:12 )

To bude muset Německý vlk vyřešit.

Zobrazit celou diskusi