Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podmínky horší než při mučení! 12 chlapců uvězněných v jeskyni prožívá peklo. Ven až za 4 měsíce?!

Autor: msj - 
4. července 2018
05:00

Dvanáct chlapců a jejich trenér přežívají desátý den uvěznění v jeskynním komplexu v Thajsku. Deset dní tak nespatřili denní světlo, jsou vyděšení, dehydratovaní a mají hlad. Záchrana je zatím v nedohlednu. Skupina zřejmě bude muset vydržet v temnotě ještě čtyři měsíce. Podle dětského psychologa, kterého oslovil Blesk.cz, jim hrozí i doživotní následky.

Deset dní už se dvanáct chlapců společně se svým fotbalovým trenérem krčí v jeskyni na malém kousku pevné půdy. Kolem nich je stále mnoho vody a její odčerpávání jde kvůli monzunovým dešťům velmi pomalu. Podle nejnovějších zpráv chlapci budou pravděpodobně muset počkat čtyři měsíce, než spatří denní světlo.

Chlapcům záchranáři s pomocí potápěčů dokázali zajistit přísun proteinových gelů a pitné vody. I tak jsou stále vyčerpaní a slabí. „Čtyři měsíce je dlouhá doba. Už i těch deset dní je docela dost. V tomto případě bych se bál tří největších rizik, tedy dehydratace, psychického traumatu a poruchy příjmu potravy,“ řekl pro Blesk MUDr. Martin Bognár.

I psycholog Jiří Novák se obává, že čtyři měsíce ve zdraví nepřežijí. Domnívá se, že v takovém případě jim hrozí i celoživotní následky. „Nikdo si ani nemůže domýšlet, co ti chlapci prožívají. Určitě musí být v šoku. Zákonitě musí docházet k deprivaci, protože nemají ponětí o čase. Neví, jestli je den, nebo noc. Nedostatek světla u nich může vést až k psychóze. To je ten samý efekt, jako má brainwashing. To je výslechová technika, při které se člověk zavře do tmavé místnosti a po týdnu je schopen říct to, co ani sám neví,“ uvedl.

Dva scénáře záchrany

Prvním plánem je potápění. Odborníci chtějí chlapce vytrénovat, aby s kyslíkem uplavali přibližně jeden a půl kilometru úzkými chodbami napříč jeskyní. Toto řešení by bylo z každého ohledu velmi náročné. V chodbách je naprostá tma a chlapci by se stávající výživou nemuseli tuto fyzickou zátěž zvládnout.

Méně radikálním řešením by podle odborníků bylo počkat čtyři měsíce na konec monzunových dešťů. Poté by klesla voda v jeskynních a byly by prostupné, jako bývají v „suchém období“. Tehdy jsou jeskyně turisticky frekventovaným místem. 

Gabriela Von Odyssey ( 6. července 2018 14:42 )

 @deratizater, léky se při potápění neberou!🙄ovlivňují úsudek. Tak jako alkohol. Ty si to OPRAVDU představuješ jako malé dobrodružství🙄

Gabriela Von Odyssey ( 6. července 2018 14:36 )

 @deratizater, právě že ty nesmysly meleš ty

Gabriela Von Odyssey ( 6. července 2018 14:24 )

 Budou ho potřebovat.

Gabriela Von Odyssey ( 6. července 2018 14:21 )

 Přesně tak, většina z vás si to představuje jako Hurvínek válku! Kolik z vás tady jsou certifikování potápěči??? Hádám, že asi ani jeden,soudě podle komentářů. Jak už řekl/a Illyria, potápět se někde, kde si nevidíte na špičku nosu není ten nejlepší pocit. Zima, přemýšleli jste někdo nad touhle maličkostí? (Přesně tak, voda nemá teplotu vašeho zahradního nafukovacího bazénku), uzeniny ve vodě které se rozmíchají se sebemenším pohybem ve vodě, bláto (Přesně tak, voda se valí, protože prší)..A teď si představte, že vám někdo zacpe nos, zalepí oči a strčí vás do ledového neznáma. Protože přesně tohle je pocit, když se potápíte v nulové viditelnosti. Zažila jsem to, potápím se od 2009 a opravdu to není něco, co vidíte z reklamy na dovolenou. Panika z neznámého kdy musíte opravdu přesvědčit mozek (není to někdy lehké, věřte mi) ze je všechno v pořádku, že vzduch stále proudí do vašich plic, i když máte pocit, že se dusíte... kdo z vás chytrolínu ví, jak dlouhá je část, kterou budou muset kluci zdolat bez air tanks? Není to, že se můžete kdykoliv Vynořit, když se vás snaží mozek přesvědčit, že nemáte vzduch na příští nadechnutí,i když to tak VĚTŠINOU není. Je tam strop a voda sahá mnohdy, většinou, až po nej. Nehledě na to, že čím delší čas na kyslíkové bombě (omlouvám se, nevím, jak se to řekne česky :-/), tím větší zdravotní rizika... Nehledě na to, že někteří z kluků ani neumí plavat. Teď jsem zrovna četla, že je první oběť. Smutné A to byl vysoce trénovaný navy seal. Bude to zázrak, pokud se všichni kluci dostanou ven živí a bez zranění. Bohužel si myslím, že o život přijde více lidí. Jeskynni potápění je jeden z nejnebezpečnějších sportů na světě. Já sama certifikaci na tenhle druh nemám, nestydím se říct, že na to nemám odvahu. Možná jsem se rozepsala více, než jsem musela, ale opravdu to není tak jednoduché, jak si většina z vás myslí. Nasadit si masku je první a ten nejjednodušší krok. Opravdová zkouška začíná až potom. Přeju všem hodně štěstí, budou ho

kdoasi ( 4. července 2018 12:25 )

Ještě jsi nepochopil podstatu bulváru? Krev, tragédie, cizí neštěstí, cizí soukromí...nadsazovat, přehánět. A čím víc, tím líp...lid si to žádá. Ber všechno s nadhledem a máš klid.

Zobrazit celou diskusi