Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ruští oligarchové se zbavují tryskáčů. Drtí je sankce, nemají na leasing

Autor: ČTK, tbr - 
3. července 2018
14:40

Ruští miliardáři zasažení americkými sankcemi se zbavují svých soukromých letadel.  Svého letadla se už zbavil oligarcha Oleg Děripaska. Jako další v pořadí se svého privátního letounu zbavil i miliardář Gennadij Timčenko, blízký přítel Vladimira Putina. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Děripaska se ocitl na letošním dubnovém americkém sankčním seznamu, který postihl osoby z bezprostředního Putinova okolí. Ve snaze odstranit své firmy z dosahu sankcí Děripaska v květnu odstoupil z představenstva společnosti En+, která spravuje jeho aktivity v oblasti hutnictví a hydroenergetiky. V květnu ruský magnát zrušil leasing tří soukromých letadel, jejichž financování prý nebyl schopen zvládnout.

Timčenko, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na 15 miliard dolarů (335 miliard korun), je na černé listině USA už od ruské anexe Krymu v roce 2014. Podle Reuters letos v důsledku sankcí prodal svůj soukromý letoun Gulfstream G650, jehož pořizovací hodnota je kolem 60 milionů dolarů. Pořídil si ho v roce 2013. Stroj podle Timčenka nebyl provozuschopný, protože kvůli sankcím nejsou dostupné náhradní díly ani navigační software.

Spojené státy vyhlásily protiruské sankce v několika vlnách, poprvé v roce 2014 bezprostředně po ruském záboru Krymu a zatím naposledy letos na jaře. Kromě anexe ukrajinského poloostrova jako důvod postihu ruských podnikatelů a firem americká vláda uvádí údajné vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016 a porušování lidských práv v Rusku.

Zobrazit celou diskusi