Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Bála jsem se, že mě zabije.“ Žena, kterou terorizoval střelec z redakce USA, promluvila

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. července 2018
18:00

Žena, kterou terorizoval střelec z redakce novin Capital Gazette ve městě Annapolis v americkém státě Maryland Jarrod Ramos (38), se rozhodla promluvit o svém děsivém zážitku. Ramos minulý týden zabil 5 zaměstnanců redakce. Svůj cíl si vybral záměrně, byli to právě novináři Capital Gazette, kdo ve svém článku odhalil, že na internetu ženu stalkuje. Její příběh přinesl deník Guardian.

Žena, které se článek týkal, se rozhodla promluvit s reportéry stanice NBC. Přála si zůstat v anonymitě, uvedla však, že její křestní jméno je Lori. „Naprosto mě to změnilo, žila jsem ve strachu, že mě zabije. To trauma a teror ani neumím popsat. Musela jsem se dokonce odstěhovat,“ uvedla, že naprosto zpanikařila, když se dozvěděla o útoku v Annapolis.

Lori: „Už mě nemůže umlčet.“

„Bála jsem se každého zvuku, čekala jsem, kde se objeví a zabije mě,“ popsala svou zkušenost. „Začalo to před lety, poslal mi email a ptal se, jestli si ho pamatuji ze střední školy. V naprosté slušnosti jsem odepsala s tím, že ne,“ vypověděla, že si pak vyměnili pár dalších zpráv.

Po několika měsících dostala další mail, vyčítal jí, že neodepisuje dostatečně rychle. „Jdi do p*dele, jdi se zabít! Budeš potřebovat ochranku,“ vyhrožoval ji v další konverzaci. „Byl tak chladný a vypočítavý a inteligentní. Teď konečně nemám strach, vím, že už mě nemůže umlčet,“ sdělila na závěr novinářům.

Kvůli článku „Jarrod vám poslal žádost o přátelství“ z roku 2011, který vyšel v Capital Gazette, Ramos skončil před soudem. Přiznal se, že Lori obtěžoval. O dva roky později se však začal soudit s redakcí, vinil je z pomluvy. U soudu ale neuspěl.

Útok na redakci

Od té doby pak na twitteru sdílel příspěvky o deníku a jeho zaměstnancích. Terčem jeho vulgárních výlevů byla několikrát i jedna z obětí, Rob Hiaasen (†59). Kromě něj při útoku ze čtvrtku 28. června zahynuli další čtyři lidé: Wendi Wintersová (†65), Rebecca Smithová (†34), Gerald Fischman (†61) a John McNamara (†56). Ramos byl obviněn z pětinásobné vraždy a soud jej poslal do vazby bez možnosti kauce. 

Zobrazit celou diskusi