Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Trump chce Putina jen pro sebe. V Helsinkách si mají promluvit beze svědků

Autor: ČTK, tbr - 
3. července 2018
12:40

Donald Trump má v plánu na úvod summitu uspořádat schůzku s Vladimirem Putinem, která bude probíhat pouze mezi čtyřma očima. Oznámila to v úterý televize CNN. Prezidenti USA a Ruska se mají setkat 16. července v Helsinkách. Podobná situace nastala už v červnu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Trump chce podle americké televize demonstrovat svou přezíravost vůči diplomatickým konvencím a zároveň okázale ignorovat obavy amerických spojenců, že jeho schůzka s Putinem odstartuje nepředvídatelný vývoj. S Putinem hodlá Trump jednat na úvod summitu jen v přítomnosti tlumočníků bez širších delegací, stejně jako v červnu v Singapuru rozmlouval sám se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Besedy státníků mezi čtyřma očima nejsou neobvyklé, připomíná CNN. Setkání Trumpa s Putinem beze svědků bude ale „políčkem kritikům ve Washingtonu a ve spojeneckých metropolích, kteří se styků prezidentů USA a Ruska obávají“. Nynější šéf Bílého domu nedávno z ruské anexe Krymu obvinil svého předchůdce ve funkci Baracka Obamu, nikoli Putina, a vyzval k návratu Ruska do skupiny nejvyspělejších světových ekonomik.

Obamova poradkyně: Věci se můžou vydat špatným směrem

„Když bude sedět u stolu naproti Putinovi, který je zkušeným manipulátorem a vyjednavačem, není vyloučeno, že věci se vydají špatným směrem,“ varovala bývalá Obamova poradkyně Samantha Vinogradová.

V Evropě navíc podle CNN vládnou obavy, že ve snaze zapůsobit na ruského vůdce Trump v Bruselu na summitu NATO, který rusko-americkému vrcholnému setkání předchází, zaujme ještě tvrdší postoj, než se očekává. Kromě účasti na alianční konferenci má americký prezident před helsinskou schůzkou v plánu i návštěvu Londýna. Tam jsou vzhledem k mrazivým vztahům mezi Británií a Ruskem obavy z helsinské schůzky zvlášť velké, tvrdí CNN.

Příprava summitu už ve finském hlavním městě začala, oznamují tamní média. List Iltalehti dnes spekuluje o místu schůzky, v úvahu údajně připadá zámek Kenigstedt ve městě Vantaa nedaleko Helsinek, hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa nebo prezidentský palác či rezidence prezidenta Sauli Niinistöa.

Jen za přitomnosti tlumočníků se bavil Trump i se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi