Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nedostal igelitku zdarma, pokladní vzal pod krkem. Lidé kvůli taškám zuří

Autor: Mii - 
2. července 2018
14:15

Násilí a agresivitě ze strany zákazníků je v posledních dnech vystaven personál v australských supermarketech. Důvodem je zákaz bezplatných plastových pytlíků, který v zemi začal platit 1. července a který některé obchody zavedly s předstihem. V jednom případě zákazník chytil podkladní pod krkem, protože mu nedala igelitku. V jiném musela obsluha čelit sprostým nadávkám, informuje BBC.

Zákaz plastových pytlíků je v Austrálii součástí větší snahy jak omezit odpad. K podobným zákazům dochází i v jiných zemích, v Česku obchody nesmí dávat plastové igelitky zdarma od ledna 2018. Podle OSN zákon platí v 60 zemích světa.

Nikde ale nevyvolal takový odpor mezi lidmi, jako v Austrálii. Jeden z místních supermarketů, Woolworths, zákaz zavedl už 20. června. Místo klasických igelitek nabídl znovupoužitelné tašky za 15 centrů (3,3 korun). Zákazníci krok neocenili, místo toho začali personálu sprostě nadávat a dožadovat se bezplatných plastových pytlíků, které znají. 

Igelitky zdarma se na čas vrátí

Odpor vyvrcholil tím, když jeden zákazník chytil pokladní pod krkem. „Pracuji ve Woolies a už mě zákazníci napadli mnohokrát. Přitom za nic nemůžu,“ popisovala pro News.com.au pokladní Lauren McGowanová. Vybavuje si také situace, kdy lidé krátce před zákazem začali igelitky ve velkém krást.

Incident se škrcením nyní vyšetřuje policie. Obchod se mezitím rozhodl, že znovupoužitelné tašky nabídne do 8. července zdarma, aby se lidé se změnou lépe vypořádali. „Lidé s tím přechodem potřebují trochu pomoci,“ obhajovala rozhodnutí manažerka řetězce Claire Petersová.

Jiný supermarket, Coles, uvedl, že nechá ve dnech po zákazu otevřenou každou pokladnu a najme extra personál, který bude změnu pečlivě vysvětlovat zákazníkům. „Snažíme se být proaktivní,“ řekl mluvčí Coles.

Podle státního tajemníka Obchodní a zaměstnanecké asociace Gerarda Dwyera je jasné, že lidé si budou muset na změnu zvyknout, není ale možné, aby napadali prodejce. „Rozumíme tomu, že někteří zákazníci jsou změnou frustrováni. V žádném případě se ovšem nemůžou chovat agresivně, násilnicky a sprostě k retailovým zaměstnanůcm,“ komentoval situaci. Jeho asociace v rámci dotazníku mezi zaměstnanci supermarketů zjistila, že 57 ze 132 lidí zažilo kvůli zákazu igelitek napadení nebo konflikt.

Plasty jsou celosvětový problém

Země po celém světě se k zákazu igelitek uchylují kvůli snaze o zamezení přísunu plastů do přírody a oceánů. Podle OSN se jen do moří každoročně dostane 8 milionů tun plastů. Největšími znečišťovateli ale podle statistik nejsou západní země, nýbrž Čína, Indie, Filipíny nebo Vietnam.

Evropská komise na konci května navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí i některých dalších plastových výrobků na jedno použití v celé EU. Platit by měl u takových výrobků, kde existuje dostupná a cenově přijatelná alternativa.

„Evropané musejí na řešení tohoto problému pracovat společně, protože plastový odpad se nakonec dostává do našeho ovzduší, půdy a oceánů i do našich potravin,“ upozornil místopředseda komise Frans Timmermans.

Video  EU chce zakázat uchošťoury, ekolog souhlasí: „Plasty jsou v pivu i medu!“  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luklovah ( 2. července 2018 14:47 )

Lidé potřebucí s přechodem pomoci,já bych je kopla někam.Jedině kdo potřebuje pomoct je příroda.

Zobrazit celou diskusi