Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim se ženou si vyrazili za kosmetikou, Trump se bojí o osud jaderné dohody

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. července 2018
15:25

Dohoda o odzbrojování Severní Korey uzavřená s Kim Čong-unem možná nebude fungovat. Přiznal to americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro televizní stanici Fox. Zmínil to v reakci na zprávu, že KLDR vylepšuje jaderné zařízení Jongbjon a také závod na výrobu balistický střel, napsal deník Guardian.

Trump prohlásil, že co se odzbrojování KLDR týče, nehodlá ustoupit nebo udělit Kim Čong-unovi nějaké výjimky. Během rozhovoru s televizí Fox moderátor tlačil na prezidenta, zajímalo ho, zda věří, že severokorejský vůdce dostojí tomu, na čem se na summitu v Singapuru 12. června dohodli.

Trump věří, že Kim dohodu myslí vážně

„Podepsali jsme dohodu, potřásli jsme si rukou. Věřím, že svoje slova myslel vážně. Teď je otázkou, zda je dohoda proveditelná. Za život jsem podepsal mnoho smluv a něco prostě nevyjde, někteří lidé nejsou schopní spolupracovat, to je možné,“ uvedl Trump.

Prezident tak naprosto obrátil, ještě minulý týden tvrdil, že KLDR už není jadernou hrozbou, že s Kimem mají skvělý vztah a společně budou pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova.

KLDR vylepšuje jadernou základnu

Na konci minulého týdne se objevily zprávy, že KLDR rychle pokročila se zlepšením infrastruktury ve svém jaderném vědeckém výzkumném středisku Jongbjon. Toto středisko KLDR využívala k produkci štěpného materiálu vhodného pro zbrojní účely. Podle všeho také dokončuje zásadní rozšíření klíčového závodu na výrobu balistických raket. Což podle amerických expertů to potvrzuje, že Kim se svého vojenského programu nehodlá vzdát.

V rámci interview se Trump pokusil snížit význam singapurského summitu. „Jediné, co jsem udělal, bylo, že jsem tam jel, setkal jsem se s Kimem, ale v podstatě jsme nic neudělali,“ řekl, přestože se ještě nedávno chlubil tím, že vyjednal mír a denuklearizaci bez jakýchkoliv ústupků. Nicméně americký prezident přistoupil na ukončení americko-jihokorejské vojenské cvičení, které KLDR už několik let označuje za hrozbu.

Satelitní snímek jaderného zařízení Jongbjon z 21. června 2018. Satelitní snímek jaderného zařízení Jongbjon z 21. června 2018. | reprofoto/twitter

Bolton: Do roka provedeme odzbrojení

I přes to bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton dál tvrdí, že do roka může být denuklearizace ukončená.  Pro televizi CBS ovšem odmítl komentovat severokorejskou aktivitu v jaderném zařízení Jongbjon. Dodal, že prezident si je dobře vědom toho, co Kim Čong-un dělá. Podotkl také, že k úpravám na jaderném středisku i v balistickém závodu došlo ještě před singapurským summitem.

„Přesně jsme věděli, do čeho jdeme, když jsme se Severokorejci začali vyjednávat. Byli jsme si vědomi, že to budou chtít protahovat, aby svůj jaderný a biochemický program mohli dovést do konce,“ oznámil Bolton.

„Máme připravený postup, díky kterému budeme schopni provést celkovou denuklearizaci v rámci jednoho roku. Je v jejich zájmu na to přistoupit, jen pak budou odvolány sankce,“ dodal. Odborníci mu odporují a tvrdí, že denuklearizace může zabrat až 10 let.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo tento návrh podle Boltona již brzy prodiskutuje se zástupci Severní Koreje. List Financial Times informoval, že Pompeo KLDR navštíví příští týden. Ministerstvo zahraničí to nicméně zatím nepotvrdilo.

Kim a jeho žena si prohlédli růžové mýdlo

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho žena Ri Sol-ču navštívili kosmetické firmy ve městě Sinuidžu, Kim se zájmem sledoval, jak se vyrábí růžové mýdlo. Jeho manželka mezi muži v černých oblecích ve svých žlutozelených šatech doslova zářila.

Kim vychvaloval kosmetický průmysl, záměrem návštěvy bylo zdůraznit obchodní vztahy KLDR a Číny. „Neměli bychom se soustřeďovat na předešlé úspěchy, ale zaměřit se na budoucnost a rozvoj našich obchodních vztahů,“ prohlásil. Členem jeho výpravy byl také Kim Song-nam, který je považován za experta na Čínu.

Současný vůdce nezapomněl ocenit své předchůdce, otce Kim Čong-ila, který v roce 2002 udělal ze Sinuidžu obchodní zónu, a děda Kim Ir-sena, který kosmetickou továrnu v roce 1949 založil.

Zobrazit celou diskusi