Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novozélandská premiérka úřaduje i v šestinedělí. Pod dekou a s dcerou v náručí

Autor: Darina Jíchová - 
2. července 2018
12:15

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (37), která před necelými dvěma týdny porodila svého prvního potomka, holčičku, nezahálí ani na šestitýdenní mateřské dovolené. Z pohodlí svého domova a s novorozenou dcerou Neve v náručí představila novou sociální reformu „rodinný balíček“, kterou označila za svůj největší úspěch, napsal deník Guardian.

Ardernová sdílela na svém Facebooku domácí video, ve kterém oznámila, že od 1. července vešla v platnost nová sociální reforma. Rodinný balíček, jak se reforma nazývá, byla jádrem kampaně Ardernové a její Novozélandské strany práce. Slíbili, že z Nového Zélandu udělají „tu nejlepší zemi na světě pro výchovu dětí“. Zavázali se, že do roku 2020 zachrání na 64 tisíc dětí od života v chudobě.

 

Díky reformě se prodlužuje placená mateřská dovolená z 18 na 22 týdnů a od roku 2020 dokonce na 26 týdnů. Děti narozené po 1. červenci navíc během prvního roku svého života budou dostávat příspěvek zhruba 990 korun týdně. Některé sociálně slabší rodiny bude budou mít nárok na výjimku a příspěvek budou pobírat až tři roky, pokud stát schválí jejich žádost.

Opozice kritizuje zdražování benzinu a nafty

Mluvčí ministerstva financí z opoziční Novozélandské národní strany Amy Adamsová uvedla, že nová reforma zhorší životní úrovně 1,7 milionů obyvatel. „S rodinným balíčkem je spojeno zvedání daně za benzin a naftu nebo růst nájmu, výdaje některých lidí se tak zvýší až o 1650 korun za týden,“ prohlásila Adamsová a dodala: „To je pro Novozélanďany nepřijatelné.“

Jednalo se o první video, které Ardernová od svého porodu 21. června sdílela se svými fanoušky. „To je teď můj permanentní stav, buď kojím, nebo pozoruju, jak Neve spí,“ komentovala svůj vzhled.

„Mám kruhy pod očima, jinak je skvěle“

„Mám trochu větší kruhy pod očima než obvykle, ale jinak se máme skvěle,“ dodala. Premiérka svou krátkou mateřskou tráví v Aucklandu se svým partnerem, moderátorem Clarkem Gayfordem, který po jejím šestinedělí nastoupí na otcovskou dovolenou.

Záběry, na kterých se objevila premiérka se svou dcerou, zhlédlo přes čtvrt milionů lidí. Tisíce lidí nechaly Ardernové komentáře. Novozélanďané ocenili, že dodržela svůj slib a dál se stará o „blaho země“. Video zakončila s úsměvem a dodala, že si pročte všechny komentáře.

Zobrazit celou diskusi