Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Není nám to jedno!“ V USA proběhly masové protesty proti Trumpově migrační politice

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. června 2018
15:28

Dav lidí ve Washingtonu před administrativní budovou Senátu USA a na dalších místech země protestoval proti americké přistěhovalecké politice a proti rozdělování rodin imigrantů, kteří do Spojených států vstupují nelegálně. Agentura AP uvedla, že policie zadržela přes 570 demonstrantů. Protesty čekaly i na první dámu Melanii Trumpovou, která se znovu vydala na návštěvu detenčních center.

Kritizovanou praxi odebírání dětí od zadržených migrantů americké úřady na základě dekretu prezidenta Donalda Trumpa zastavily, Kongres se ale dosud neshodl na návrhu zákona, který by problematiku přistěhovalectví zevrubně řešil.

„Přistěhovalci jsou zde vítáni,“ skandoval dav, ke kterému se podle AP přidali i demokratičtí senátoři Jeff Merkley a Kirsten Gillibrandová.

Masové demonstrace

Mezi demonstranty převládaly ženy. Protestující se posadili na schody u přístupu do kancelářské budovy Senátu a zabalili se do hliníkových izotermických přikrývek, které v detenčních střediscích dostávaly odebrané děti zadržených přistěhovalců. Policie následně demonstrantům přikrývky a transparenty zabavila a necelých 600 účastníků protestu zadržela.

Do protestů se zapojila herečka Susan Sarandonová. Do protestů se zapojila herečka Susan Sarandonová. | ČTK

Mezi zadrženými byla také herečka Susan Sarandonová nebo kongresmanka Pramila Jayapalová. „Odmítám, aby prezident a jeho vláda zavírali děti mým jménem,“ uvedla Jayapalová na Twitteru a dodala, že je hrdá, že byla zadržena. V davu demonstrantů se objevil také senátoři Edward Markey, Tammy Duckworthová  a Elizabeth Warrenová.

Útok na Trumpovou

Shromážděný dav skandoval: „Není nám to jedno,“ což byla jasná narážka na slogan bundy, ve které se Melania minulý týden vydala na návštěvu detenčního centra. Na zádech parky měla napsáno „Je mi to úplně jedno, a vám?“.

Lidé se také scházeli před budovami Úřadu pro přistěhovalectví a výběr cel (ICE) a požadovali jejich uzavření. V Michiganu protestující dokonce přerušili jednání o dohodě mezi ICE a místním zastupitelstvem.

Spojené státy od května zpřísnily postup vůči imigrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Zatímco dopadení dospělí migranti putovali do vazby, děti byly odebrány a umístěny do detenčních center. Sporná praxe rozdělování rodin vyvolala u americké veřejnosti i politiků pobouření, což Trumpa přinutilo podepsat před týdnem dekret, kterým odebírání dětí zastavil.

Sjednocování rodin

Nyní úřady začaly vracet děti zpět rodičům. Většině Američanů nicméně vadí, že proces trvá déle, než předpokládali, a jen zlomek zadržovaných dětí byl „propuštěn“ z detenčních center. Na počátku týdne v péči úřadů zůstávalo 2047 dětí. Soud v kalifornském San Diegu navíc stanovil deadline pro návrat dětí rodičům, rodiny musí být do 30 dnů sjednocené.

Náměstek ředitele neziskové organizace American Civil Liberties Union Lee Gelernt uvedl, že sjednocování probíhá pomalu, protože na to úřady nebyly připravené. Ujistil však veřejnost, že by se vše mělo stihnout v termínu.

Mnoho rodičů zůstávajících ve vazbě imigračního úřadu sdělilo novinářům stanice CNN, že neví, kde jsou jejich děti a na koho se obrátit se svými otázkami. „Chci vědět, kde je můj syn, jestli je v pořádku. Mám o něj strach,“ sdělil reportérům Diego Pascual Andres.

První dámu přivítali demonstranti

Do detenčního centra, kam byly děti umístěny, se znovu vydala i první dáma. Tentokrát zamířila do Arizony, aby se osobně podívala, jak se v imigračních střediscích dětem daří. První dáma již před týdnem navštívila v Texasu jedno z center, kde jsou děti migrantů po odebrání od rodičů internovány.

Na návštěvu dalšího detenčního centra vyrazila první dáma Melania Trumpová. U letiště na ní čekali demonstranti. Na návštěvu dalšího detenčního centra vyrazila první dáma Melania Trumpová. U letiště na ní čekali demonstranti. | Reuters

Když první dáma přiletěla do Phoenixu, přivítali ji tam demonstranti protestující proti politice její manžela. Přinesli si s sebou nejen transparenty, ale také balon v podobě Trumpa. Někteří z nich se dokonce rozběhli za její limuzínou.

K Trumpovu rozhodnutí skoncovat s rozdělováním rodin přispěla i Melania, která veřejně prohlásila, že se jí takovýto postup vůbec nelíbí. S ovlivňováním manžela v této věci nadále pokračuje. „Na osudu dětí imigrantů jí hluboce záleží a svému muži bude dále sdělovat svůj názor na sjednocování rodin,“ řekla novinářům mluvčí první dámy Stephanie Grishamová.

Kontroverzní bundu nechala doma

Agentura AP si povšimla, že Melania očividně nechce svou cestou do Arizony vyvolat žádné debaty ohledně svého oblečení. Do Texasu si před týdnem oblékla khaki bundu s nápisem „I really don't care, do U?“ (Je mi to úplně jedno, a vám?), což vyvolalo kritiku a rozruch kvůli možnému skrytému poselství. Grishamová tehdy ujišťovala, že ve volbě oblečení první dámy žádný skrytý význam nebyl. Tentokrát si první dáma oblékla černé tričko a bílé volné kalhoty.

Taurus70 ( 29. června 2018 18:46 )

 Vemte si ty utecence vsechny,stejne je to vase prace🤐

Zobrazit celou diskusi