Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pět mrtvých po útoku v amerických novinách. Střelec se mstil za dávný článek o něm

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, bud, Darina Jíchová - 
29. června 2018
10:09

Střelecký útok v redakci deníku The Capital Gazette ve městě Annapolis v americkém státě Maryland si vyžádal pět mrtvých. Další dva byli lehce zraněni. Útočník, který byl identifikován jako Jarrod W. Ramos (38), si sídlo listu vybral cíleně, policie ho dopadla.

Ramos se s novinami neúspěšně soudil v roce 2013, vinil je z pomluvy. Několik hodin před střelbou obdržela redakce zprávu s výhrůžkami smrti na sociálních médiích. Zatím nebylo ověřeno, zda jejich autorem byl také Ramos. Uživatel twitteru s totožným jménem pravidelně na své zdi sdílí příspěvky o deníku a jeho zaměstnancích. Terčem jeho vulgárních výlevů byla několikrát i jedna z obětí, Rob Hiaasen (†59).

Muž má s redakcí dlouholetý spor. Novináři totiž v roce 2011 ve svém článku „Jarrod vám poslal žádost o přátelství“ odhalili, že stalkoval svou bývalou spolužačku na facebooku. Ženě posílal zprávy a emaily, kde jí sprostě nadával a vyzýval ji, ať se zabije. Ramos se následně u soudu přiznal k obtěžování.

 

Vyšetřování pokračuje

Přesný motiv zatím nebyl oficiálně oznámen, vyšetřovatelé ale potvrdili, že „si redakci vybral záměrně“ a že „hledal své vybrané oběti“.

Podle informací agentury AP se muž očividně snažil rychlé identifikaci zabránit, neboť si poškodil bříška konečků prstů tak, aby nebylo možné použít k určení identity otisky. Identita nakonec byla stanovena na základě porovnání fotografií tváře.

Horní řada zleva: Wendi Wintersová(†65), Rebecca Smithová (†34). Dolná řada zleva: Robert Hiaasen (†59), Gerald Fischman (†61) a John McNamara (†56). Horní řada zleva: Wendi Wintersová(†65), Rebecca Smithová (†34). Dolná řada zleva: Robert Hiaasen (†59), Gerald Fischman (†61) a John McNamara (†56). | reprofoto/twitter

Útok zřejmě začal ve 14:30 místního času. Budova byla evakuována, na místě zasahovala řada policistů. Zapojila se také zvláštní jednotka pyrotechniků, kteří budovu a okolí prohledávali kvůli možným nastraženým výbušninám. Ramosovo řádění si vyžádalo 5 obětí: Wendi Wintersovou (†65), Rebeccu Smithovou (†34), Roberta Hiaasena , Geralda Fischmana (†61) a Johna McNamaru (†56).

Výhrůžky

William Krampf, který je šéfem policie v okrese Anne Arundel, jehož je Annapolis součástí, řekl, že střelec po vstupu do budovy zapálil dýmovnice. K útoku použil dlouhou střelnou zbraň. Média dříve uváděla, že to byla zřejmě brokovnice. Reportér deníku Phil Davis vypověděl, že útočník nejdříve prostřelil skleněné dveře vedoucí do redakce a pak začal pálit po novinářích.

Tom Marquardt bývalý editor deníku The Capital Gazette se nechal slyšet, že ho Ramosovy příspěvky na sociálních sítích znepokojovaly. Zvláště výzvy typu „bylo by lepší, kdyby někteří novináři přestali dýchat“. V roce 2013 Marquardt zvažoval, že nechá vystavit soudní zákaz přibližování. „Ramos nám vyhrožoval fyzickým násilím,“ uvedl Marquardt.

Svědectví novinářů

„Zadržený přišel do redakce s úmyslem zabíjet,“ řekl policejní šéf Krampf během tiskové konference. Přestože se redakce deníku vzpamatovává ze ztráty svých kolegů a šoku, přeživší novináři celou událost zpracovali ve večerním vydání novin. Popsali, jak se schovávali pod stoly. „Jediný výstřel zasáhl několik lidí, některé zabil,“ napsal na twitteru Davis.

„Není nic hrozivějšího než vidět, jak jsou vaši kolegové zasaženi kulkou, zatímco se schováváte pod stolem. Nejděsivější bylo, když jsem slyšel, jak znovu nabíjí zbraň,“ dodal Davis a celou událost přirovnal ke scéně z válečné zóny. „Píšu do rubriky krimi, zpracovávám případy střelby…dotěď jsem ale neměl žádnou osobní zkušenost – trauma a šok, nejsem schopný popsat, co se stalo. Ten pocit bezmoci,“ uvedl novinář.

„Slyšela jsem střelbu, zvedla jsem se od stolu a společně s dalšími lidmi jsme běželi k zadnímu vchodu, dveře ale byly zamčené. Jeden z kolegů pak padnul k zemi, byl zasažený. Pak jsem zalezla pod stůl, napsala svým rodičům, že je mám ráda, a čekala jsem, co bude dál,“ řekla stanici CNN reportérka Selene San Felicová.

Trump o útoku v redakci

Američtí i zahraniční novináři vyjádřili soustrast rodinám obětí a jejich kolegům. Ke střelbě se vyjádřil také americký prezident Donald Trump. „Mé myšlenky a modlitby jsou s rodinami obětí,“ přidal i poděkování pro zasahující policisty. Trump proslul svými slovními útoky na „falešné zprávy“. „Násilí není řešení, zatím stojíme a nebudeme tolerovat žádnou jeho formu bez ohledu na to, kdo je jeho obětí,“ uvedla mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová.

Deník The Capital Gazette přináší zpravodajství z hlavního města Marylandu a sousedních okresů. Vlastníkem deníku je společnost Baltimore Sun Media Group.

naser ( 29. června 2018 00:55 )

 Z toho si musela ta vychlastana troska na hrade radosti na©hcat do trenek, strileni novinaru je jeho vlhkej sen

kristinn ( 28. června 2018 22:02 )

demokracia a sloboda v plnej paráde...

gabreta ( 28. června 2018 21:51 )

Země neomezených možností, jak odejít ze světa!!!

Zobrazit celou diskusi