Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se žije „ve vatě“? Nejbohatší rodiny mají jmění z ropy, čokolády i parfémů

  • Autor: Darina Jíchová - 
    30. 6. 2018
    06:11

    Majetek nejbohatší rodiny přesahuje tři biliony korun, jmění té „nejchudší“ překračuje několik set miliard. Řeč je o rodinném žebříčku, který v rámci indexu miliardářů představila agentura Bloomberg. Některé rody zvládly své bohatství nashromáždit jen za jednu dvě generace, jiní na něm pracují již třetí století, informoval britský deník Daily Mail.

  • 1.Věčný Walmart

    Sam Walton koupil první obchod Walmart v roce 1945 a tím položil základ svému impériu. Po jeho smrti v roce 1992 se jeho nejstarší syn Rob stal prezidentem společnosti. Od 40. let se Walmart stal největší obchodní sítí na světě s ročním obratem přes 10 bilionů korun. V čele společnosti nyní stojí Steuart Walton (37), vnuk zakladatele Sama Waltona.

    Rob Walton (uprostřed) a Steuart Walton (vpravo) Rob Walton (uprostřed) a Steuart Walton (vpravo) | Profimedia.cz

  • 2.Kochovo impérium

    Zakladatelem konglomerátu Koch Industries byl v roce 1940 Fred Koch, společnost po něm zdědili jeho čtyři synové: Frederick, Charles, David a Wiliam. Což vedlo k velkým sporům a v 80. letech firmu opustili Frederick a Wiliam, prezidentem a viceprezidentem Koch Industries se stali Charles a David Kochovi, kteří společnost kontrolují dodnes. V roce 2018 kvůli zdravotním problémům vedení opustil Charles Koch.

    Charles Koch Charles Koch | Profimedia.cz

    Koch Industries a jeho dceřiné firmy podnikají v mnoha oblastech, přes výrobu, obchod, až po těžbu, zpracování a distribuci ropy, chemikálií a dalších surovin.

  • 3.Čokoláda k nezaplacení

    Oproti Waltovým a Kochovým Marsovi na svém jmění pracují již od roku 1883, kdy Frank Mars založil slavnou společnost, která vyrábí sladkosti jako M&Ms, tyčinky Mars nebo Milky Way. Čokoládové sladkosti ročně Marsovým vydělají kolem 776 miliard korun. Rodina je vlastníkem celé společnosti, žijí mimo pozornost médií a jejich fotografie se jen zřídka objevují v tisku. Výjimku tvoří Victoria B. Marsová.

    Victoria B. Marsová Victoria B. Marsová | Profimedia.cz

  • 4.Pivo za biliony

    O vlastnictví belgické nápojové a pivovarnické společnosti Anheuser-Busch Inbev se dělí tři rodiny. De Spoelberchovi a De Meviusovi byli dlouholetými partnery a v roce 1987 se k nim přidali i Van Dammovi. Pod názvem Interbrew nyní nadnárodní společnost produkuje značky piv: Budweiser, Corona nebo Stela Artois.

  • 5.Módní domy Hermès a Chanel

    Thierry Hermès v roce 1837 v Paříži založil firmu, která se proslavila výrobou jezdeckého oblečení pro aristokracii. Firmu po něm v roce 1902 převzali jeho vnuci Emile Maurice Hermès a Adolphe Hermès a přeměnili ji v módní společnost. Podobu módnímu domu Hermès, jak ho známe dnes, dal až vnuk Emila Hermèse Jean-Louis Dumas. Post kreativného ředitele po něm v roce 2006 převzal jeho syn Pierre-Alexis Dumas, výkonným ředitelem je jeho bratranec Axel Dumas.

    Rodinu Wertheimeru proslavila značka parfémů a kosmetiky, jejímž tvůrcem je obchodník Ernest Wertheimer. Ten v roce 1870 přesídlil z Alsaska do Paříže, kde koupil kosmetickou firmu Bourjois. Do roku 1920 se z ní stala největší a nejúspěšnější kosmetická společnost ve Francii.

    Slavný parfém Chanel No. 5 Slavný parfém Chanel No. 5 | archiv firem

    V roce 1924 syn Ernesta Wertheimera Pierre vyjednal dohodu se slavnou módní návrhářkou Coco Chanel, která propůjčila své jméno jejich nejslavnějšímu parfému. Až do roku 1937 Coco Chanel vlastnila parfumérii, pak ji ale prodala zpátky Pierrovi. Spoluvlastníky firmy Chanel jsou nyní Jacqueovi synové Alain a Gerard Wertheimerovi.

  • 6.Rodiny na hranici bilionu

    Na seznamu nejbohatších rodin se umístili také Ambaniovi, majitelé indické společnosti Reliance Industries, Quandtovi, vlastníci německé automobilové značky BMW či zakladatelé amerického zemědělského konglomerátu Cargill Cargillové a MacMillanové. Jmění všech těchto rodin se pohybuje těsně pod jedním bilionem korun.

    Johana Quandtová, vdova po Herbertu Quandtovi Johana Quandtová, vdova po Herbertu Quandtovi | reprofoto/twitter

  • 7.Farmaceut Boehringer

    Desítku nejbohatších rodin na světě uzavírají Boehringerovi a von Baumbachovi. Albert Boehringer založil v roce 1885 v německém Ingelheimu farmaceutickou společnost Boehringer Ingelheim, která se zaměřuje na výzkum respiračních, kardiovaskulárních, tromboembolických, cerebrovaskulárních a onkologických onemocnění. Albertovi potomci stojí v čele společnosti i v současnosti.

  • 8.Zbohatlík Duncan

    Na seznam 25 nejbohatších rodin se dostali i Duncanovi, kteří za své bohatství vděčí Danu L. Duncanovi, který v roce 1968 založil ropnou společnost Enterprise Products s tehdejším kapitálem 1 milion korun. Dnes Enterprise Products vydělává 576 miliard korun a jejím většinovým vlastníkem i po Duncanově smrti v roce 2010 zůstávají jeho dcery.

Zobrazit celou diskusi