Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chystali útoky proti muslimům. Ve Francii obžalovali devět mužů a ženu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
28. června 2018
12:45

Ve Francii začali vyšetřovat devět mužů a jednu ženu podezřelé z plánování útoků proti muslimům. S odvoláním na nejmenovaný soudní zdroj o tom informovala agentura Reuters. Vyšetřovaným je 32 až 69 let a jsou mezi nimi i 65letý bývalý policista, který byl nejspíš vůdcem skupiny, a jeho manželka.

Ve Francii začali vyšetřovat devět mužů a jednu ženu podezřelé z plánování útoků proti muslimům. S odvoláním na nejmenovaný soudní zdroj o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Ve středu večer stanuli před soudem a vyslechli si obvinění ze „zločineckého teroristického spiknutí“. Vyšetřovaným je 32 až 69 let a jsou mezi nimi bývalý voják, 65letý bývalý policista, který byl nejspíš vůdcem skupiny, a jeho manželka.

Deset stoupenců krajní pravice bylo zadrženo o víkendu na několika místech, mimo jiné v pařížské oblasti, ve městě Vienne jižně od Lyonu a na Korsice. Při policejní akci bylo objeveno 36 zbraní, návod, jak podomácku vyrobit výbušninu, i látky potřebné k výrobě peroxidu acetonu (TATP), který patří do skupiny velmi nebezpečných třaskavin, informoval úřad státního zástupce.

Čtyři osoby zůstanou během procesu ve vazbě, čtyři byly propuštěny a dvě stále čekají, až soudce rozhodne o jejich osudu. Celá skupina začala být oficiálně vyšetřována kvůli podezření „z členství ve zločinecké organizaci plánující teroristické činy“. Někteří z nich si vyslechli i obvinění z držení zbraní a materiálů pro výrobu bomby.

„Skupina se snažila naverbovat nové členy a rozšířit své působení,“ uvedla francouzská prokuratura ve svém prohlášení.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů. Od počátku roku 2015 při nich na francouzském území zahynulo přes 240 lidí. Letošní dva útoky – březnový v Carcassonne a Trébes a květnový v Paříži – si vyžádaly celkem pět obětí. Zatím nejhorší teroristický útok posledních let si v listopadu 2015 vyžádal v Paříži 130 obětí.

Násilností proti muslimům v zemi přibývá. Loni zaznamenali 72 incidentů, v roce 2016 jich bylo 67.

Video  Útočník v Paříži pobodal pět lidí, jednoho zabil a utíkal. Policisté ho zastřelili.  - twitter
Video se připravuje ...

Jardah775 ( 28. června 2018 13:28 )

PĚT MINUT PO DVANÁCTÉ.

Zobrazit celou diskusi