Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prince Williama vítali Palestinci kapelou, ochranky od Izraele se musel zbavit

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. června 2018
23:00

Britský princ William (35) se teď nachází na čtyřdenní návštěvě Izraele, na programu měl i cestu na palestinská území. S tou se ale vyskytly menší komplikace, aby tam prince pustili, musel na hranicích nechat auto i ochranku, kterou mu poskytl Izrael. Podle agentury Reuters jde o vůbec první oficiální návštěvu člena britské královské rodiny v tomto regionu. Williama nedoprovází jeho manželka Kate, která před dvěma měsíci porodila jejich třetí dítě.

Princ v Jeruzalémě pobývá v hotelu King David, jehož budova sloužila jako sídlo britské správy v Palestině před vznikem státu Izrael v roce 1948. Hotel je oblíbený mezi politiky a hostil například i německou kancléřku Angelu Merkelovou, ruského prezidenta Vladimira Putina nebo exprezidenta USA Baracka Obamu.

Pokoj za 122 tisíc na noc měl i Trump

Jde o stejný hotel, ve kterém při své návštěvě letos v květnu bydlel i americký prezident Donald Trump. Princ William dokonce zůstává i ve stejném pokoji jako Trump. Noc v luxusním apartmá s neprůstřelnými okny, která jsou schopná odolat výbuchu bomby, vyjde na 122 tisíc korun.

Princova delegace si v hotelu rezervovala 50 pokojů, Trump a jeho doprovod v květnu v hotelu King David a jeho okolí obsadili 1100 pokojů, uvedli reportéři stanice CNN. Organizátoři návštěvy se snaží, aby se princ cítil jako doma a z Británie nechali přivézt speciální čajový servis se stříbrnými čajovými sítky. „Ty v Izraeli neseženete,“ vysvětlil ředitel hotelu Sheldon Ritz.

Stříbrná sítka a bochánky

Princ William si sám o speciální sítka nezažádal, hotel se mu a všem jeho zvykům však snaží vyjít vstříc. Připravili mu i klasické čajové bochánky s krémem a džemem. Ritz s úsměvem poznamenal, že do britského sporu, co se má na bochánek namazat jako první, se jeho zaměstnanci nemíchají a nechávají vše na hostech.

Ritz dodal, že rovněž prošel školením královské etikety. „Řekli nám, že mu nemáme podávat ruku jako první, že to musí být princ, kdo nám nabídne ruku k potřesení,“ sdělil novinářům.

Program Williamovy cesty

V úterý položil William věnec v památníku šesti milionů obětí holokaustu Jad vašem. Poté se setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Reuvenem Rivlinem. Ve středu zamířil na okupovaná palestinská území, kde se v Ramalláhu sešel s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Svou ochranku i auto, které mu poskytl hostující Izrael, ale musel nechat na hranicích.

Pro Williama, který je druhý v následnictví na britský trůn, byl před sídlem palestinské samosprávy v Ramalláhu připraven červený koberec a vítala ho kapela a čestná garda. „Jsem velmi rád, že naše země takto úzce spolupracují a mají za sebou úspěchy v oblasti vzdělávání a humanitární práce, doufejme, že to bude pokračovat,“ řekl William Abbásovi na úvod setkání. „Stejně jako vy doufám v trvalý mír v regionu,“ dodal.

Princův přejezd na palestinské území:

Princ později navštívil zdravotnické zařízení v palestinském uprchlickém táboře Džalazún. V úterý izraelský prezident Reuven Rivlin Williama požádal, aby Abbásovi předal „poselství míru“ a vzkázal, že je čas budovat důvěru mezi Izraelem a Palestinci. Ve čtvrtek návštěvou jeruzalémských svatyň princ zakončí svou cestu do regionu, kterou zahájil v Jordánsku.

Albánského novináře „skřípli“

Své si s ochrankou v rezidenci izraelského premiéra Netanjahua zažil i novinář Nebi Qena. Bodyguardi totiž televizního producenta agentury AP nepustili na schůzku premiéra s princem Williamem. Zdrželi muže, který má albánské občanství, 45 minut, takže setkání propásl, ptali se ho také, jestli je muslim. Jeho kolegové se do rezidence dostali. Netanjahuův úřad se později omluvil a incident vysvětlil jako lidskou chybu.

Qena se na akci s princem Williamem akreditoval včas a byl ujištěn, že bude moci dovnitř. Izraelské sdělovací prostředky upozornily, že novinářskou kartu Qenovi vydalo tiskové oddělení izraelské vlády a izraelským úřadům je známo, že je to novinář agentury AP. Qena má v Izraeli za sebou už několik podobných zkušeností včetně požadavku, aby se svlékl.

Taurus70 ( 28. června 2018 06:44 )

 Izrael vzkazuje ze je cas na budovani duvery?Kdo,kdy mohl verit Zidovi??😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi