Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Císařská rodina se scvrkne, princezna se provdá za neurozeného

Autor: Darina Jíchová - 
27. června 2018
12:55

Japonská princezna Ajako (27), nemladší dcera prince Norihita, bratrance současného císaře Akihota, oznámila zasnoubení se zaměstnancem dopravní společnosti NYK Line Keiem Morijou (32). Podle japonských zákonů kvůli svatbě s neurozeným přijde o královský titul. Stane se druhou princeznou v posledních dvou letech, která oznámila svatbu za nešlechtice, informoval deník Daily Mail.

Zprávu o nadcházející svatbě oznámil císařský palác. Princezna a Morija se seznámili před necelým rokem a oficiálně své zasnoubení oznámí 12. srpna, svatba bude následovat 29. října v tokijské svatyni Meiji. Podle paláce mladý pár seznámila matka nastávající nevěsty, princezna Hisako.

K prvnímu setkání došlo v prosinci 2017. Princezna Hisako znala Morijovu rodinu ze své spolupráce s místní neziskovou organizací. Pár zjistil, že má mnohé společného, kromě zájmu o světové blaho oba rádi lyžují, čtou a cestují.

Princezna bez titulu

Podle japonského císařského výnosu svatbou s neurozeným mužem princezna přijde o titul, nicméně jako kompenzaci obdrží bonus v hodnotě 22 milionů korun. Ajako není první členkou císařské rodiny, která se provdá za „obyčejného“ muže. Loni nejstarší vnučka císaře Akihita, princezna Mako (26), oznámila svatbu se svým spolužákem, právním asistentem Keiem Komurou.

Princezna Mako se svým milým Keiem Komurou před novináři. Princezna Mako se svým milým Keiem Komurou před novináři. | ČTK

Svatba měla proběhnout na podzim roku 2017, nakonec byla odložena až na rok 2020. Pár se podle mluvčího císařského paláce ještě necítí být připraven na manželský život. Princezna Ajako sice není přímým potomkem císaře Akihita a její zásnuby nevzbuzují takový rozruch jako u princezny Mako. Nicméně pokud se obě dvě provdají za neurozené muže, počet členů královské rodiny se sníží na 17.

Císařská rodina

Císař Akihito hodlá příští rok abdikovat, v květnu roku 2019 bude korunován jeho nejstarší syn, princ Naruhito. Japonská vláda až do roku 2006 řešila další možné nástupnictví. Jednalo se dokonce o změně nástupnického zákona, podle kterého by vládu převzal nejstarší potomek, tedy i dcera.

Debaty ukončilo narození prince Hisahita, který se stal prvním mužským potomkem za posledních 40 let.

 

salto ( 27. června 2018 13:26 )

Tak u týdle princezny by se nescvrknul

Zobrazit celou diskusi