Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řezníci se bojí militantních veganů. Prosí Macrona o ochranu před „terorem“

Autor: Mii - 
27. června 2018
22:50

Francouzští řezníci se rozhodli napsat dopis tamní vládě, ve kterém prosí o ochranu před militantními vegany. Podle nich se tito lidé snaží zničit tradiční francouzskou kulturu konzumace masa a navíc jsou velmi agresivní. Veganem se označuje člověk, který nekonzumuje žádné živočišné výrobky, ani vejce nebo mléko. Informuje o tom web televize BBC.

V posledních měsících probíhá ve Francii válka, ve které jde doslova o maso. Tamní vegani vyrazili do boje proti místním řezníkům a nebojí se k tomu využívat tvrdé prostředky. Mnoho řeznictví posprejovali, polepili nenávistnými samolepkami nebo postříkali falešnou krví.

Šéf francouzské federace řezníků Jean-Francois Guihard vnímá podobné činy jako formu terorismu. „Ti lidé nečiní nic jiného než teror, kterým chtějí úplně vymazat celou významnou část francouzské kultury,“ napsal v dopise. Vegani podle něj chtějí „vnutit obrovské skupině obyvatel svůj životní styl nebo ideologii“.

Vegetariáni a vegani tvoří jen malé procento francouzské populace. Průzkum z roku 2016 ukázal, že zhruba tři procenta Francouzů nekonzumují maso. Ve statistice byli zahrnuti i lidé, kteří nekonzumují všechny živočišné produkty. „Veganský způsob života je v médiích hrozně přehnaně propagovaný,“ stěžoval si přesto Guihard.

Útoky na řezníky mají dlouhou historii

Kultura masa má ve Francii skutečně dlouhou historii. Podobně dlouhou historii ale mají i útoky na obchody řezníků. Jeden řezník například pamatuje, že mu vchod do jeho provozovny někdo před 20 lety pokryl lepidlem, informovala pařížská korespondentka BBC Lucy Williamsonová.

Poslední roky nicméně prokazatelně dochází k poklesu prodejů masa. I proto se skupina farmářů a producentů masa rozhodla kontaktovat prezidenta Emmanuela Macrona, aby prosadil obranné opatření. Chtějí také, aby se termíny jako „steak“, „slanina“ nebo „párek“ mohly týkat jen výrobků z masa a ne zeleninových nebo sójových náhražek.

Taurus70 ( 28. června 2018 06:40 )

 Otravuji i tady,byli jsme s rodinou na trzich a obtezovali lidi i reznika u stanku .Nejhorsi bylo ze mestska policie stala kousek od nas a nic neresila az do doby kdy se pred stankem strhla regulerni rvacka.Vyprovodili jsme ty veganske zdechliny docela rychle ale i tak je to neprijemny zazitek.🤔

Zobrazit celou diskusi