Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Španělsko po „opičím Ježíšovi“ zase v šoku: Restaurace vzácné plastiky dopadla děsně

27. června 2018
08:25

Španělská církev čelí vlně kritiky a posměchu ve světě. Může za to zrestaurování dřevěné sošky svatého Jiří ze 16. století, kterou na objednávku církve provedl ve městečku Estella jeden učitel výtvarné výchovy.  Na internetu začaly masově kolovat snímky před a po restauraci. „Umělec“ plastiku vypral „dočista dočista“ - plastika slavného rytíře nyní hýří zářivými barvami, v kontrastu s původní podobou.     

Kulturní instituce v zemi i jinde ve světě nešetří kritikou - podle nich zrestaurování dopadlo děsivě. „Už nemůžeme dál tolerovat takové útoky na naše kulturní dědictví,“ rozhořčila se Španělská asociace konzervátorů uměleckých děl.  „Tenhle výtvor ukazuje na absolutní nedostatek zkušeností, požadovaný pro takovýto druh práce,“ dodala. 

Kněz v Estelle uvedl, že prostě jen chtěl, aby byla plastika očištěna, a ne aby byla kompletně „zrestaurována“. Místní úřady však nyní tvrdě požadují vysvětlení, proč  nebyly o plánech církve informovány. „Nevěděla o tom ani radnice, ani místní vláda,“ řekl britskému listu The Guardian starosta města Koldo Leoz. „Ten člověk použil při  opravě sádru a úplně špatné barvy. Je pravděpodobné, že původní malba je navždy ztracena.  Tohle je přece vysoce odborná práce a nemůže ji provádět amatér,“ dodal.  

Tak trochu nezvládnutá renovace sošky sv. Jiří Tak trochu nezvládnutá renovace sošky sv. Jiří | Profimedia.cz

„Taková obrovská ztráta!“ zněl jeden z komentářů na Facebooku pod snímkem „zrenovované“ sošky. „Takovýmhle zrůdnostem by mohly zabránit jen tresty vězení,“ pokračoval komentář. 

 

Mnozí přirovnávají aféru se svatým Jiřím s nechvalně proslulým případem z roku 2012, kdy si postarší věřící Cecilia García Gimenezová ve španělském městečku Borja „vzala do parády“ starou fresku Ecce Homo, podobiznu Ježíše Krista. Po jejím zásahu se začalo fresce říkat Opičí Ježíš. 

2657018:gallery:true:true

Její dílo však mělo pro postiženou obec i pozitivní efekt - začaly sem mířit tisíce turistů toužících spatřit zpackaný obraz. Paní Gimenezová později dokonce uspořádala výstavu svých „děl“. A nakonec  dokonce účinkovala v hudebním videu inspirovaném jejím pokusem vzít umění do vlastních rukou. 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi