Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalého gynekologa soudí jako „zloděje dětí“. Může jít o tisíce případů

Autor: jer, ČTK - 
26. června 2018
16:25

Za skandál s neoprávněným odebíráním dětí stojí před španělským soudem první údajný viník. Je jím bývalý gynekolog Eduardo Vela (85). Poškozených jsou tisíce, přesný počet ale už zřejmě nikdy nikdo nezjistí. Informoval o tom web britské televize BBC.

Eduardo Vela je obviněn z odebrání Inés Madrigalové (49) od matky v roce 1969. Doktor měl zfalšovat podpis na jejím rodném listu a předat ji jiné ženě. Vela se brání, že podpis není jeho a že si na případ nepamatuje.

Před soudem v Madridu se sešly tucty lidí požadující spravedlnost. Inés Madrigalová k soudu dorazila obklopena příznivci ve žlutém oblečení s nápisy „spravedlnost“.

„Tohle není jen můj případ, jde o mnohem více. Celý svět ví, že se v této zemi kradly děti,“ řekla Madrigalová. Dala ale najevo, že nepředpokládá, že případ povede k odhalení její skutečné matky.

Pokud soud doktora Velu odsoudí, hrozí mu až 11 let za mřížemi za nelegální adopci a falšování dokumentů. Vela obvinění odmítá.

Kradení dětí za éry diktátora Franka

Španělé prostřednictvím kampaně dlouho upozorňovali na tajnou praktiku odebírání dětí během diktátu generála Francisca Franka, který vládl Španělsku od roku 1939 do 1975. Děti byly odebírány „nevyhovujícím“ matkám a adoptovány byly páry, které měly vazby na režim. Skutečný počet odebraných dětí se pravděpodobně nikdy nikdo nedozví.

Soudce Baltasar Garzón v roce 2008 odhadl, že po španělské občanské válce (1936–39) bylo ukradeno přibližně 30 tisíc dětí. Praktika se údajně používala až do 60. let.

V roce 2011 dvojice mužů odhalila, že byli koupeni svými otci. Podle dvojice k odebrání dětí bez souhlasu rodičů docházelo i v letech 1965 až 1990. Inés Madrigalová tvrdí, že byla odebrána matce v roce 1969.

K soudu se dostal zatím jediný případ

Případ Madrigalové je zatím jediným podobným případem, který se dostal k soudu. Trestních oznámení v souvislosti s podobnými případy jsou tisíce.

Minulý rok byla jiná žena odsouzena za urážku jeptišky, kterou vinila z toho, že jí v roce 1962 odebrala biologické matce. Ženu měla jeptiška předat adoptivnímu otci s vazbami na diktátora Franca.

Inés Madrigalová o adopci řekla její nevlastní matka. Poté, co se Madrigalová v roce 2010 dozvěděla o eskalujícím skandálu s „krádežemi dětí,“ začala se o svoji minulost více zajímat. Její adoptivní matka Inés Pérezová před svou smrtí v roce 2016 řekla před soudem, že jí doktor Vela dal Madrigalovou jako dárek, protože sama nemohla otěhotnět.

Eduardo Vela v minulosti přiznal, že podepsal rodný list, podle kterého jsou biologickými rodiči Madrigalové pán a paní Pérezovi. Když mu ale v úterý před soudem byl ukázán podpis dokumentu, Vela řekl: „Ten není můj“.

Zobrazit celou diskusi