Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA přestaly dočasně stíhat uprchlíky. Neudržitelný postup, tvrdí právníci

Autor: ČTK, ula - 
26. června 2018
07:11

Americké úřady dočasně přestaly trestně stíhat rodiče, kteří nelegálně překročili hranici s dětmi. Podle agentury AP to v pondělí řekl šéf celního a pohraničního úřadu (CBA) Kevin McAleenan. USA tím přerušily výkon politiky nulové tolerance vůči ilegální migraci, jejíž květnové zavedení prezidentem Donaldem Trumpem vedlo ke kritizovanému rozdělování rodin s dětmi.

Podle McAleenana přerušili pohraniční a imigrační úředníci praxi okamžitého zadržování lidí překračujících hranici bez povolení již minulý týden v reakci na Trumpovo nařízení zakazující rozdělování rodin přistěhovalců. Úřady však již pracují na novém plánu, jak co nejrychleji postavit imigranty bez dokladů před zákon.

„Můžeme připravit plán, podle něhož všichni dospělí, kteří berou děti přes hranice, porušují naše zákony, vystavují jejich životy nebezpečí na hranicích, budou moci být stíháni bez dlouhodobějšího oddělení od svých dětí,“ řekl McAleenan na tiskové konferenci v Texasu.

Trump dal již dříve najevo, že neměl v plánu přerušit stíhání migrantů nelegálně přicházejících do USA, ale že svým nařízením chtěl docílit, aby mohli být zadržováni společně s dětmi. Podle právníků je však takovýto postup dlouhodobě neudržitelný.

Trumpova vláda v pondělí vybrala dvě vojenské základy v Texasu, kde bude ubytovávat imigrantské rodiny bez dokladů a také děti, které do USA vstoupily bez doprovodu rodičů. Podle informací AP se jedná o vojenské zařízení Fort Bliss u El Pasa na hranici s Mexikem a Goodfellowovu leteckou základnu ve středním Texasu.

Nejmenovaný představitel Pentagonu uvedl, že jedna základna bude sloužit pro přistěhovalce bez dokladů s dětmi a druhá pro dětské imigranty bez doprovodu.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions se v pondělí na konferenci v Nevadě za Trumpovu tvrdou protiimigrační politiku postavil a prohlásil, že složitou a nepříjemnou situaci musí vyřešit Kongres. Sněmovna reprezentantů se chystá tento týden hlasovat o imigračním zákonu, který by nynější krizi napravil.

Zobrazit celou diskusi