Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Laserové ukazovátko vypálilo chlapci (9) zrak. Nepomůže mu ani operace

Autor: AKu - 
25. června 2018
16:00

Chlapec (9) v Řecku si ponese doživotní následky poté, co si opakovaně posvítil do oka laserovým ukazovátkem. Zelený paprsek vypálil díru do tzv. makuly, zvané také žlutá skvrna. Tato část sítnice přitom tvoří centrum ostrého vidění v oku. Zprávu zveřejnil web televize CNN.

Zatímco běžná onemocnění žluté skvrny je možné řešit chirurgickým zákrokem, laser spálil chlapcovy oční nervy natolik důkladně, že jejich záchrana nepřichází v úvahu. „To znamená, že i kdyby operace byla úspěšná, chlapci se už zrak nevrátí,“ napsala CNN lékařka Sofia Androudiová, která byla do jeho případu zapojena.

Androudiová vidí problém také v tom, že děti často poranění oka nebo jeho symptomy nehlásí. U hocha předpokládá, že zranění utrpěl alespoň rok předtím, než se odhodlal vyhledat léčbu.

Vzhledem k rizikům, která používání laserových ukazovátek nese, experti podle CNN uvádějí, že tato zařízení by raději měla zůstat zcela mimo dosah dětí. I v případě, že je děti mají jen jako náhražku světelných mečů z populárních Hvězdných válek, nebo se baví tím, jak se za červenou tečkou honí kočka, je riziko doživotních následků příliš velké.

V Česku se lasery dělí do čtyř kategorií. Zatímco zařízení první kategorie by člověku neměla nijak ublížit, ve čtvrté kategorii jsou nebezpečná nejen pro zrak, ale mohou způsobit i popálení pokožky. Lasery by sice na sobě měly mít označení bezpečnosti, tato opatření se však ne vždy dodržují, případně jsou uváděny nesprávné hodnoty. Primář očního oddělení pardubické nemocnice Jan Novák uvedl už dříve pro Deník.cz, že na tržnici či internetu si dokázal opatřit laser s výkonem až 20 000 mW, kterým je možné sestřelit i horkovzdušný balon.

Nebezpečné případy použití laseru řešila i česká policie. V minulém roce např. neznámý člověk ohrožoval zeleným paprskem dvě letadla přistávající na Letišti Václava Havla. Oslnění přitom může způsobit tragédii, neboť pilot ztrácí na několik sekund kontrolu nad řízením letadla. Známý je i případ šestiletého chlapce, který spolu s bratrem oslnil posádku vrtulníku vezoucího orgány k transplantaci. Podobné incidenty nebyly výjimečné ani v minulých letech.

 

Zobrazit celou diskusi