Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin tajil 18 let vlivného poradce: Jelcinova zetě a šedou eminenci Kremlu

Autor: ČTK, simao - 
23. června 2018
09:10

Někdejší šedá eminence Kremlu, manžel dcery Borise Jelcina a bývalý šéf prezidentské kanceláře Valentin Jumašev je poradcem Vladimira Putina. Tahle novinka Rusy překvapila, zároveň však ale vyšlo najevo, že ruskému prezidentovi radí Jumašev už 18 let. Jen se o tom Kreml jaksi nikde nezmínil.

Rozruch v ruských médiích vyvolalo oznámení Kremlu, že prezident Vladimir Putin jmenoval svým poradcem zetě svého předchůdce v nejvyšší funkci Borise Jelcina. Média psala o „návratu staré gardy do Kremlu“, než vysvitlo, že Valentin Jumašev je ve skutečnosti Putinovým poradcem již 18 let, jen Kreml o tom veřejnost neinformoval.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov neodpověděl novinářům na otázku, zda se výnos o opětovném jmenování Jumaševa objevil na webu Kremlu omylem. „Není to formální, ale naprosto reálný poradce,“ řekl novinářům politolog Gleb Pavlovskij, který v minulosti sám pracoval v prezidentské kanceláři.

Jumašev prý nemá přesně vymezenou oblast, ale spíše radí v otázkách, které stanovuje sám prezident. Podle Pavlovského jde nejspíš o vztahy s podnikatelskými kruhy. Jumašev má podle listu RBK v Kremlu svou pracovnu se jménem na dveřích. Nyní šedesátiletý Jumašev býval v 90. letech šéfredaktorem populárního časopisu Ogoňok, než se stal spolupracovníkem prvního ruského prezidenta a posléze i šéfem prezidentské kanceláře.

Býval považován za šedou eminenci Kremlu a člena „rodiny“, která v posledních letech Jelcinovy éry fakticky řídila zemi. O vztahu s Jelcinovou dcerou Taťjanou Ďjačenkovou média roky spekulovala, ale oženil se s ní až po Jelcinově odchodu z Kremlu. Svou dceru z prvního manželství Polinu provdal za miliardáře Olega Děripasku.

Video  Zeman u Putina v roce 2015: Samý úsměv, samá chvála a řeči o počasí!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

sores ( 23. června 2018 11:55 )

Raději nevědět co všechno ještě ten záprdek tají!!! Nejraději by byl pánem celé planety. Je to miliardář ale rusáci přitom živoří, zhoršila se jim život.úroveň!!Zato oligarchové se topí ve zlatě!

Zobrazit celou diskusi