Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženy v Saúdské Arábii můžou začít řídit. Princ jim povolil auta, kamiony i motorky

Autor: ČTK, nkov - 
24. června 2018
11:37

Od dnešního dne budou moci ženy v Saúdské Arábii řídit osobní a nákladní vozidla i motocykly. Nábožensky konzervativní absolutní monarchie byla poslední zemí na světě, kde ženy nesměly usednout za volant. Řada aktivistek za právo řídit se dokonce ocitla i ve vězení. S nástupem korunního prince Muhammada bin Salmána loni v červnu ale země zavedla řadu reforem, které zmírňují restrikce vůči ženám či otvírají ekonomiku. 

V říjnu 2017 princ oznámil, že se země „vrátí k umírněné a tolerantní formě islámu“, který podle Salmána opustila v roce 1979, kdy zesílily extremistické islamistické ideologie. „Nestrávíme dalších 30 let našich životů ústupky vůči extremistickým nápadům, ale okamžitě tyto ideologie zničíme,“ upozornil korunní princ.

Už v dubnu 2016 Salmán ohlásil plán ekonomických reforem s názvem Vize 2030 s cílem vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě. Stát chce prodat část akcií firmy Saudi Aramco, která provádí největší těžbu ropy na světě, vybudovat rozvojovou zónu u Rijádu, stavět jaderné elektrárny či vybudovat luxusní lázeňská střediska na padesáti ostrovech v Rudém moři.

Jedním z prvních bodů Vize 2030 bylo zrušení zákazu řízení pro ženy. Monarchie a její stoupenci rozhodnutí nechat ženy řídit zdůvodňují mimo jiné globalizací, či vysokým počtem vzdělaných žen, které mají chuť si dále budovat kariéru. Tyto ženy byly dosud závislé na mužích v rodině a řidičích, aby se dostaly, kam potřebují. To by ale nové opatření mělo změnit.

První řidičky

Navzdory tomu, že v zemi je uplatňován systém opatrovnictví, který je kombinací zvyklostí a zákonů a po ženách požaduje, aby k některým základním rozhodnutím měly svolení muže - otce, bratra či manžela - k získání řidičského oprávnění souhlas potřebovat nebudou.

První řidičské průkazy Saúdská Arábie ženám začala vydávat začátkem měsíce. Dostaly je ženy s dokladem, který obdržely v cizině, mimo jiné v Libanonu, Británii a Kanadě. Autoškoly pro ženy byly založeny v pěti městech v království a učit v nich prozatím budou ženy, které řidičský průkaz obdržely v zahraničí.

Aktivistky ve vězení

Mezi ženami, které se dnešních oslav nezúčastní, je i řada aktivistek za práva žen, včetně několika feministek, které v roce 1990 demonstrovaly za právo řídit. Podle analytiků je takto chtějí úřady varovat, aby si nepřivlastňovaly zásluhy za změnu zákonu. Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) se v Saúdské Arábii stále ocitá za mřížemi osm aktivistek za práva žen. Čelí vážným obviněním, jako je například špionáž či pobuřování.

Jedna ze zatčených aktivistek Loudžan Hathloulová. Jedna ze zatčených aktivistek Loudžan Hathloulová. | reprofoto/twitter

Mnoho žen zaměstnaných v sociálních odvětvích se nicméně raději soustředí na práva, která ženy v Saúdské Arábii získaly, než na to, co je jim stále odepíráno, píše americký list The New York Times.

Podle londýnské konzultantské společnosti Facts Global Energy by mohlo projevit zájem o řidičský průkaz 65 procent saúdskoarabských žen, což je asi šest milionů žen. Pro období do roku 2020 se počítá s tím, že řidičský průkaz budou mít asi tři miliony žen. Majitelky mezinárodních řidičských průkazů budou mít právo řídit v království rok a pak budou muset požádat o místní doklad. Povolení k řízení soukromých aut mohou mít ženy po dovršení 18 let, vozidel hromadné dopravy po dosažení 20 let, což je stejné jako u mužů.

Turistická víza i otevřená kina

Uvolnění je patrné i v turistice. Saúdská Arábie loni v prosinci oznámila, že začne letos přidělovat turistická víza. Království dosud vydávalo povolení ke vstupu jen poutníkům do Mekky, ale ne turistům.

Země hodlá v příštích deseti letech investovat 64 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) do kultury a zábavy. Postaví kina a operu a hodlá pořádat koncerty, na něž budou zváni i umělci ze Západu.

Loni v prosinci zde vystoupil americký rapper Nelly, letos v únoru se zde představil jazz i opera, v březnu se zde poprvé konal týden módy. Letos v dubnu měla veřejnost v Saúdské Arábii možnost poprvé po 35 letech zajít si do kina na film.

Ženy nesmějí pracovat, do armády ale můžou

V ultrakonzervativní monarchii ženy stále nesmějí například pracovat, cestovat nebo se vdát bez souhlasu mužského opatrovníka, což může být otec, bratr nebo manžel. Teprve v prosinci 2015 mohly tamní ženy poprvé volit a kandidovat ve volbách.

Loni bylo oznámeno, že ženy budou moci chodit do škol či k lékaři již bez doprovodu. Budou smět též souhlasu mužského opatrovníka podnikat. Stejně tak loni v září byl vydán dekret, kterým povolil od 24. června ženám získat řidičské oprávnění a zasednout za volant.

V lednu bylo povoleno ženám zúčastnit se sportovní akcí, byť do oddělené sekce nebo do zóny pro rodiny. V dubnu byl také uspořádán první ženský cyklistický závod. Podle únorového oznámení vlivné duchovní rady nemusí ženy nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv, který zahaluje jejich tělo až po paty a zakrývá vlasy a někdy i obličej.

Země letos v únoru poprvé ve svých dějinách umožnila ženám hlásit se do armády. Do bojových operací ženy zapojeny nebudou, ale mohou získat zkušenosti v oblasti bezpečnosti.

Podle únorového oznámení vlivné duchovní rady nemusí ženy nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv, který zahaluje jejich tělo až po paty a zakrývá vlasy a někdy i obličej. Mnohé jsou ale na oděv zvyklé a nosí ho nadále.

Video  Trump si s šejky zatančil do rytmu bubnů. Před králem pak udělal pukrle  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stanley1000 ( 23. června 2018 18:07 )

V tak konzervativní zemi nelze udělat všechno najednou. Některé věci podléhají náboženským tradicím a tady se musí postupovat hodně opatrně, proto to jde pomalu. Už samotné povolení řídit auto je tam něco tak převratného, že kdyby k tomu umožnili ženám zbavit se tradičních oděvů a nechali na nich, budou - li se oblékat dle vlastního uvážení, by způsobilo velký poprask. Je nutno si uvědomit, že Saúdská Arábie je teokratický stát, kde hlavní slovo má duchovenstvo, a proto je nutno postupovat obezřetně a pomalu jeho vliv oklešťovat, jinak by se mohlo stát něco podobnéjho, jako v r. 1949 v Íránu.

Zobrazit celou diskusi