Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Duchovní dostal za teror v Jakartě trest smrti. U soudu byly stovky policistů

Autor: ČTK, pk - 
22. června 2018
09:50

Trest smrti udělil indonéský soud radikálnímu duchovnímu Amanu Abdurrahmanovi. Dostal ho za organizaci teroristických útoků včetně předloňského krveprolití v Jakartě. Muž označovaný za klíčovou postavu spjatou s organizací Islámský stát (ISIS) v nejlidnatější muslimské zemi světa má podle prokuratury na svědomí až tři desítky mrtvých.

Ostře sledované vynesení rozsudku přimělo policii v indonéské metropoli k velké mobilizaci, podle agentury AP hlídalo soudní budovu několik stovek policistů.

Soud vyhověl požadavku žalobců na udělení absolutního trestu. Abdurrahman byl odsouzen za to, že ze své vězeňské cely řídil skupinu sympatizantů IS, kteří páchali atentáty zejména na cizince. Kromě útoku z ledna 2016, kdy v kavárně Starbucks a na několika dalších místech Jakarty zemřelo osm lidí a dvě desítky byly zraněny, stál podle prokuratury i za loňským atentátem na jakartské autobusové zastávce, kde zemřeli čtyři policisté.

Podle obhajoby je sice Abdurrahman radikálním duchovním usilujícím o vytvoření chalífátu, násilí však nikdy neorganizoval. Soud se však přiklonil k názoru prokuratury i vzhledem ke klerikově minulosti. Abdurrahman si již odseděl trest za založení výcvikového tábora pro radikály v provincii Aceh.

Počet útoků radikálních islamistů v Indonésii v posledních měsících vzrostl, což někteří spojují s návratem části z více než tisícovky Indonésanů, kteří dříve odešli bojovat v řadách ISIS v Sýrii. Právě z koordinace jejich činnosti viní úřady Abdurrahmana.

Video  Video z místa výbuchů v Jakartě  - Reprofoto Yutube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi