Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„VIP vězeň“ Breivik si stěžoval na podmínky a izolaci za mřížemi. Ve Štrasburku pohořel

Autor: ČTK - 
21. června 2018
17:37

Evropský soud pro lidská práva dnes zamítl stížnost pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika na podmínky v norském vězení. Breivik v roce 2011 zavraždil v Norsku 77 lidí a tvrdil, že jeho podmínky ve věznici jsou nelidské. Stěžoval si především na izolaci.

Štrasburský soud ale dnes ve svém verdiktu konstatoval, že neshledal žádné porušení evropské úmluvy o lidských právech. Stížnost proto odmítl jako neopodstatněnou.

Osmatřicetiletý Breivik se stížnostmi na podmínky vězení neuspěl ani ve své vlasti. Nakonec se loni v červnu jeho námitkami odmítl zabývat i norský nejvyšší soud. S pomocí právníka se pak nejznámější norský vězeň obrátil na Evropský soud pro lidská práva.

Breivik neuspěl už v Norsku

Breivikův vězeňský režim podle stížnosti porušuje články 3 a 8 evropské úmluvy o lidských právech. První z nich zakazuje jakékoli „ponižující“ nebo „nelidské“ zacházení, druhý zaručuje právo na respektování soukromí a korespondence.

Norský stát Breivikovy stížnosti opakovaně odmítal. Naopak poukazuje na to, že s Breivikem je zacházeno jako s „VIP vězněm“, který má k dispozici tři dobře vybavené cely a má široké možnosti komunikace se svým právníkem, s návštěvami a s personálem vězení ve městě Skien na jihu Norska. Breivik, jenž si mezitím změnil jméno na Fjotolf Hansen, si tam odpykává trest vězení v trvání 21 let, který však může být prodlužován až na doživotí.

Video  Masový vrah Breivik hajloval před soudem. Ten řeší jeho lidská práva  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 22. června 2018 06:02 )

Vsaďte se, že kdyby byl Breivik zavřen v českém kriminále, a stěžoval si na něj v Štrasburku, tak by určitě se svou stížností u toho soudu USPĚL!

Monikay ( 21. června 2018 18:47 )

V Americe by si tak nevyskakoval

maruch ( 21. června 2018 18:25 )

Jak si takový dobytek může vůbec na něco stěžovat ???? Odporný masový vrah by si mohl maximálně stěžovat na to, že nechtěl provaz ,ale kulku. To by byla jediná věc o které by mohl diskutovat !!!

sores ( 21. června 2018 18:09 )

Kdyby tu hromadnou vraždu udělal v USA už by byl dávno po smrti!!!!!! Nechápu proč tu bestii nechají žít,to mi hlava nebere!

Zobrazit celou diskusi