Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Japonské šílenství: Firma potrestala zaměstnance, který si odbíhal pro jídlo

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
21. června 2018
06:57

Japonská společnost zajišťující vodovodní služby se veřejně omluvila svým klientům za svého zaměstnance, který si během sedmi měsíců odběhl 26krát cca na tři minuty, aby si mohl koupit oběd. Jeho chování podnik označil za skandální plýtvání času a strhl mu půldenní výplatu. Na sociálních sítích ale zaměstnanec našel zastání a mnoho lidí společnost za její reakci kritizovalo, informoval britský zpravodajský server Daily Mail.

Čtyřiašedesátiletý pracovník společnosti Kobe City Waterworks Bureau, který pracoval u města Ósaka, během sedmi měsíců od září 2017 do března letošního roku strávil celkem asi 78 minut kupováním tradičního krabičkového oběda bentó v obchodě naproti kanceláři. Jeho zaměstnavatelé se ale shodli, že muž takto plýtval časem, za který byl placen.

Muž byl přistižen náhodou, když se jeho nadřízený podíval z okna. Své rozhodnutí chodit si kupovat oběd zaměstnanec podle nadřízených zdůvodnil tím, že potřeboval "změnu tempa".

Společnost vzápětí zveřejnila v televizi omluvu. "Je velmi politováníhodné, že se stal takový skandál, chceme proto vyjádřit naši upřímnou omluvu," řekl na kameru představitel firmy.

Na sociálních sítích muž ale rychle našel velké zastání a mnozí označovali reakci společnosti za absurdní. "To už zaměstnanci nesmí ani na toaletu? To je jako otroctví v práci," napsal jeden z uživatelů Twitteru. Jiný podotkl, že muž si podle výpočtu odskakoval nanejvýš jednou týdně. V dalším příspěvku uživatel reakci společnosti označil za "úplně šílenou" a podotkl, že natočit video jistě zabralo mnohem více času, než kolik zaměstnanec strávil kupováním oběda.

Celá situace tak opět zažehla debatu o pracovní kultuře v Japonsku, kde si zaměstnanci málokdy berou volno či nemocenskou a pracují často přesčas.

V téměř čtvrtině japonských firem pracují podle Daily Mail zaměstnanci více než 80 hodin měsíčně přesčas, často bez finančního ohodnocení. Přestože mají zaměstnanci v Japonsku nárok na 20 dní dovolené ročně, asi 35 procent z nich si nevybere ani jeden den volna.

Video: Japonci nespěchají, říká český velvyslanec v Tokiu. A proč nosí roušky?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lalia ( 21. června 2018 09:25 )

Vrací se doba otrokářská?Všichni jdou jen po mamonu,člověk je až na posledním místě.Nechtějme kapitalismus.

pajato73 ( 21. června 2018 08:10 )

jako to nema narok ani na prestavku??? ten pribeh je ostuda pro firmu, ne pro toho chlapka...

kukuku ( 21. června 2018 07:29 )

Chybí informace, za kolik let pozpátku si nevybral dovolenou - jak je v Japonsku standardem.

Zobrazit celou diskusi