Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odchod Britů z EU jde do finále: Mayová prosadila brexitový zákon bez úprav

Autor: ČTK - 
20. června 2018
21:33

Britská Sněmovna lordů po neúspěšných pokusech o změny přijala brexitový zákon podle představ premiérky Mayové. Zákon má ještě potvrdit královna.

Britský parlament dnes schválil konečnou podobu zákona o odchodu Británie z Evropské unie, který Spojenému království po vystoupení z bloku zajistí právní kontinuitu. Vystoupení země z evropského bloku se čeká 29. března 2019.

Sněmovna lordů, horní komora parlamentu, takzvaný brexitový zákon podle agentury Reuters potvrdila v podobě požadované premiérkou Theresou Mayovou. Lordi tak učinili vzápětí poté, co Dolní sněmovna zamítla další ze série dodatků, které horní komora navrhla s cílem poskytnout zákonodárcům větší vliv na řízení brexitu.

Přijatý návrh brexitového zákona se oficiálně stane zákonem v nadcházejících týdnech, až získá souhlas královny Alžběty II., což je považováno za formalitu.

Zamítnutí větší role parlamentu na brexit

Návrh, který dával zákonodárcům větší slovo v celém procesu odchodu Spojeného království z EU, byl zamítnutý dnes. Agentura Reuters poznamenala, že premiérka Theresa Mayová tak získala souhlas se svou představou o tom, do jaké míry budou moci zákonodárci do brexitu mluvit.

Sněmovna lordů, která je proevropsky orientovaná, schválila sérii dodatků k zákonu o brexitu, všechny ale Dolní sněmovna zamítla. Stalo se tak i dnes v případě návrhu, který parlamentu přisuzoval důležitější roli pro případ, že poslanci dolní komory brexitovou dohodu neschválí, nebo se Londýnu a Bruselu nepodaří takovou dohodu vůbec dojednat.

Vláda Mayové v minulosti souhlasila jen se symbolickým schvalováním dalších svých kroků parlamentem v případě neexistence dohody, což po dnešním hlasování nadále platí.

Mayová: Ušetřené peníze pošleme do zdravotnictví

Dohody o brexitovém zákonu jsou přitom spjaty i se sliby britské vlády. Ta naposledy uvedla, že po odchodu z Evropské unie zvýší investice do zdravotnictví o 20 miliard liber (590 miliard korun), částečně díky uspořeným prostředkům odesílaným dosud do unijních fondů.

Premiérka Mayová to v úterý oznámila v rozhlasovém projevu. „Využijeme toho, že budou k dispozici peníze, které už nebudeme posílat Evropské unii,“ uvedla pro LBC Radio.

Podle agentury Reuters bylo oznámení Mayové určeno především 48 procentům Britů, kteří před dvěma lety hlasovali pro setrvání v EU. Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt v rozhovoru pro Sunday Telegraph řekl, že tento krok „nás všechny může spojit“.

Během kampaně před hlasováním skupiny prosazující odchod z EU tvrdily, že Londýn posílá Bruselu týdně 350 milionů liber. Tento údaj je ale nepřesný, protože nepřihlíží k nemalé sumě, kterou Británie v rámci rozpočtového systému dostává z EU zpět, upozorňuje agentura Reuters. I po odchodu z EU bude Spojené království Bruselu platit, aby uhradilo účet za brexit ve výši 39 miliard liber.

Zobrazit celou diskusi