Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsou chytřejší psi, nebo kočky? Vědci ve věčném sporu udělali jasno!

Vědci udělali jasno ve věčném sporu majitelů domácích mazlíčků: Pes je chytřejší NEŽ KOČKA!
Vědci udělali jasno ve věčném sporu majitelů domácích mazlíčků: Pes je chytřejší NEŽ KOČKA!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Veronika Kynclová - 
23. června 2018
16:00

Kečup na hranolky, nebo vedle? Ranní ptáče, či noční pták? Sparta, nebo Slavia? Horňák, nebo dolňák? Stejně jako ve všem dělí se lidé nesmiřitelně i na pejskaře a kočkaře. A vědci teď vyřešili jejich věčný spor – které ze zvířat je chytřejší?

Pes je díky své věrnosti označován za nejlepšího přítele člověka. Když hafana vycvičíte, tak vám dává packu, válí sudy, aportuje míček nebo miluje mazlení. Kdykoliv! Na drbání totiž není nikdy špatný čas.

Od koček tyhle věci čekat nemůžete. Ty jsou naopak vyhlášené tím, že veškeré vaše povely ignorují a podrbat se přijdou až ve chvíli, kdy to ony samy chtějí. Komu z nich to ale pálí víc?

Na tuhle otázku hledali odpověď vědci z univerzity v Salfordu v anglickém hrabství Velký Manchester. A našli! Ve vědeckém časopise Animal Cognition publikovali, že co do inteligence psi zcela jasně vedou!

V mozkové kůře mají 530 milionů neuronů (nejvíc ze všech zkoumaných masožravců), kočky jenom 250 milionů (stejně jako třeba medvěd hnědý). „Věříme, že počet neuronů zvířete určuje pestrost jeho duševního stavu a na základě předchozích zkušeností i schopnost předvídat, co se bude dít,“ říká neuroložka Suzana Herculano-Houzel.

Video: Z rozkošného kocoura bez předních tlapek se stala celebrita

Video  Z rozkošného kocoura bez předních tlapek se stala celebrita  - reuters
Video se připravuje ...



mistvan ( 27. června 2018 15:12 )

Já teda víc věřím Japoncům: https://plus.rozhlas.cz/vyzkum-pameti-zvirat-ukazal-ze-kocky-jsou-chytrejsi-nez-psi-6509505

elsa22 ( 23. června 2018 18:33 )

Opravdu parádní komentář na úrovni ve dnech, kdy v čínském Yulinu začal festival psího masa, kdy desetitisíce psů (i koček) jsou zaživa, při plném vědomí a vnímání bolesti, vařeni, pečeni, smaženi, porcováni a žráni. To hned ten vtípek trochu ztrácí na síle, co ?

Zobrazit celou diskusi