Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Moderátorka se rozplakala. Do klece v USA zavřeli i holčičku s Downovým syndromem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. června 2018
12:30

Rozdělování rodin na americko-mexické hranici dál hýbe Spojenými státy. S kritikou zpřísnění postihů za nelegální imigraci, které nařídila vláda prezidenta Donalda Trumpa, vystupuje čím dál víc lidí. Přidal se k nim mexický ministr zahraničí, který Trumpův postup označil za porušování lidských práv. Nejvíce ho pobouřil případ desetileté holčičky s Downovým syndromem, která byla oddělená od své matky. Moderátorka zpráv na televizi MSNBC se kvůli informacím o krutém údělu dětí rozplakala v přímém přenosu.

Migrantům se snaží pomoci i lidé na sociálních sítích, vybírají peníze, aby jim pomohli z vězení, informovala stanice CNN. Problematika rozdělování rodin ve Spojených státech vyvolala obrovskou vlnu nevole, politici, běžní občané i první dáma a čtyři její předchůdkyně proti němu ostře vystupují a nešetří kritikou. Nezisková organizace v kampani „Sjednoťme rodiče s jejich dětmi“ vybrala přes 127 milionů korun, které věnují na legální pomoc pro migranty čekající na soud.

Facebooková sbírka

„Původně jsme plánovali vybrat 33 tisíc, což je hodnota kauce, kterou pravděpodobně migranti dostanou, chtěli jsme pomoct alespoň jedné rodině. Ukázalo se, že společně jich dokážeme zachránit víc,“ uvedla Charlotte Willnerová, která společně se svým manželem Davem stojí za myšlenkou veřejné sbírky. Peníze přicházejí od lidí z celého světa.

Kontrolu nad svými emocemi ztratila moderátorka zpráv televizní stanice MSNBC Rachel Maddowová, která měla diváky informovat o tom, že imigrační policie na hranicích umisťuje děti, bez ohledu na věk, do detenčních center. „Znovu se omlouvám, nečekala jsem, že mě to tak zlomí,“ napsala na Twitteru.

„Děti v klecích pláčou a volají rodiče“

S příspěvkem sdílela i svědectví právníků, kteří navštívili objekt, kde jsou zadržovány děti. „Místo pokojů jsou tam klece a v nich sedí děti, většinou předškolního věku, pláčou a volají své rodiče. Většina z nich je hysterická, toho traumatu se nikdy nezbaví,“ uvedl jeden z kritiků.

Proti Trumpově politice vystoupil také mexický ministr zahraničí Luis Videgaray a na tiskové konferenci se věnoval jednomu konkrétnímu případu. V uprchlickém centru v texaském McAllenu je držena holčička s Downovým syndromem, která vyžaduje speciální péči. Mexický konzulát pracuje na tom, aby dívka byla propuštěna do péče svého otce, který má v USA legální povolení k pobytu.

Na americko-mexické hranici jsou děti oddělovány od svých rodin. Později skončí v klecích v provizorních detenčních centrech. Na americko-mexické hranici jsou děti oddělovány od svých rodin. Později skončí v klecích v provizorních detenčních centrech. | reprofoto/twitter

„Chci jménem vlády a mexického lidu vyjádřit kategorické a energické odsouzení těchto krutých a nehumánních postupů,“ řekl mexický ministr zahraničí na tiskové konferenci v mexické metropoli. Dodal, že Mexiko nemůže být lhostejné k něčemu, co je jasným porušováním lidských práv. Podle mexického tisku také vlády Salvadoru a Hondurasu, jejichž migrantů se oddělování dětí týká ve větším počtu než těch mexických, vyzvaly USA k okamžitému zastavení tohoto postupu.

Videgaray rovněž řekl, že jeho země už se obrátila se stížností na několik orgánů OSN i Organizace amerických států (OAS). Uvedl, že bude také úzce spolupracovat s vládami Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru. Právě z těchto zemí podle něj pochází většina z dětí migrantů oddělených v USA od rodičů. Z Mexika je podle něj jen asi jedno procento případů, to je zhruba 21 dětí.

Trump: Úřady proti migrantům nijak nezakročily

Mexický ministr uvedl, že mexičtí konzulové navštívili americká zařízení, kde bylo na 1995 nezletilých oddělených od svých rodičů.  Spojené státy minulý týden podle mexického tisku informovaly, že jejich úřady oddělily po přechodu hranic od rodičů od 19. dubna do 31. května 2342 dětí.

„Migranti přišli přes Mexiko, jejich úřady neudělaly nic, aby jim v nelegálním přechodu zabránily. Opakuji, neudělaly nic. Mají tam dost přísné zákony, kterými mohli uprchlíky zastavit, ale neudělali to,“ uvedl Trump. Z rozdělování rodin nadále viní demokraty. „My nechceme rodičům brát děti, ale je to nezbytné proto, aby jejich rodiče mohli stanout před soudem za nelegální vstup do států. To demokraté s námi nechtějí jednat o reformě,“ dodal.

Mayová: S tímhle nesouhlasíme

S kritikou rozdělování rodin vystoupila také britská premiérka Theresa Mayová. Situace dětí držených v klecích na hranicích Spojených států je hluboce znepokojující a Británie s touto praktikou nesouhlasí, prohlásila dnes premiérka během projevu v parlamentu. 

„Obrázky dětí zjevně držených v klecích jsou hluboce znepokojující. Je to nesprávné, my s tím nesouhlasíme, Spojené království by k něčemu takovému nepřistoupilo,“ řekla premiérka. Dodala, že se s Trumpem hodlá o věci bavit během jeho červencové návštěvy Británie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině