Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Izrael vystartovalo na 30 raket, protiúder zasáhl 25 cílů v Pásmu Gazy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. června 2018
07:55

Izraelské letouny v noci na středu udeřily na 25 cílů v Pásmu Gazy v odvetě za ostřelování Izraele. Armáda uvedla, že na Izrael bylo z území ovládaného radikálním hnutím Hamás vypáleno přinejmenším 30 raket a minometných střel.

„V reakci na odpalování raket z Pásma Gazy proti Izraeli izraelské stíhačky do této chvíle zasáhly na 25 teroristických cílů Hamásu,“ uvedla armáda v komuniké.

Sedm raket odpálených radikály zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupole (Iron Dome), další tři se zřítily ještě v Pásmu Gazy. O žádných obětech tohoto ostřelování se komuniké nezmínilo. Při izraelských náletech byli dva příslušníci Hamásu lehce zraněni, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky z řad místních obyvatel.

Protesty Palestinců

Nová konfrontace zapadá do stoupajícího napětí okolo Pásma Gazy. Izraelští vojáci od konce března, kdy začaly protesty u hranice mezi Gazou a Izraelem, zabili přes 120 Palestinců a zranili tisíce dalších. Hamás v Gaze vládne a Izrael i USA jej viní, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamás vedl s Izraelem už tři války.

Palestinci tvrdí, že protesty jsou vyvrcholením hněvu lidí, kteří požadují právo vrátit se do svých domovů, ze kterých jejich rodiny uprchly nebo byly vyhnány po založení Izraele před 70 lety. Podle Izraele demonstrace organizuje islamistické hnutí Hamás, které popírá právo Izraele na existenci a které úmyslně provokuje násilí. To Hamás popírá.

V Pásmu Gazy žijí zhruba dva miliony lidí, převážně potomků uprchlíků z dnešního Izraele. Pásmu vládne Hamás již více než deset let.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi