Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Třetinu letadel v Evropě zpozdí francouzští dispečeři. Moc stávkují

Autor: Mii - 
19. června 2018
20:15

Až bude mít váš let příště zase zpoždění, preventivně za to můžete vyčinit Francouzům. V jednom ze tří případů se nespletete a mohli za to tamní dispečeři. Mezi lety 2004 a 2016 stávkovali 254 dní, což způsobilo celkem 33 procent zpoždění veškerého letového provozu v Evropě. Stojí to ve zprávě, kterou si nechal vypracovat francouzský parlament. Vzniklou škodu těmito stávkami vyčíslila na 300 milionů eur (asi 7,7 miliardy korun), informoval britský deník The Guardian.

Dokument hodnotil finanční výbor francouzského senátu. Podle něj je zřejmé, že stávkující francouzští dispečeři způsobují jasné narušení evropského letového provozu. „Naše země je zodpovědná za 33 % veškerého zpoždění letů v Evropě,“ komentoval zprávu senátor Vincent Capo-Canellas.

Senátor dodal také, že situace se nejspíš nezlepší, protože letového provozu přibývá. Zatímco počet letových dispečerů zůstává stejný – ve Francii okolo 4000. Například loni se nad Evropou uskutečnilo 3,1 milionu letů, což je o čtyři procenta více než rok před tím a o 8,6 procenta více než v roce 2015.

Capo-Canellas si rovněž myslí, že vybavení letových dispečerů není dostatečně moderní. „Jsme oproti našim sousedům dost pozadu. Naše vybavení je zastaralé,“ kritizoval senátor. Francouzská vláda investovala do modernizace této techniky od roku 2011 jen dvě miliardy eur (zhruba 51 miliard korun).

Nikdo nestávkuje tolik jako Francouzi

Že je časté stávkování francouzských dispečerů problém, upozorňovala už minulý týden nízkonákladová aerolinka Ryanair. Evropský letový provoz podle ní čeká kolaps, pokud se situace nezmění.

Senátní zpráva uvedla, že mezi lety 2004 a 2016 francouzští dispečeři stávkovali celkem 254 dní. To je výrazně více než kterákoli jiná země v Evropě. Po Francii následovali dispečeři v Řecku s 46 dny stávky, v Itálii s 37 dny stávky a Německu s pouhými čtyřmi dny stávky.

Francouzští dispečeři v minulých měsících stávkovali kvůli nedostatku personálu a zastaralému vybavení. Vládu viní z nedostatku investic. A jelikož stávkují často, Evropy se to dotýká. „Každý den stávky ve Francii má mnohem větší dopad na evropský letový provoz než v jakékoli jiné evropské zemi,“ stojí mimo jiné ve zprávě.

Parlament chce připravit řešení

Francouzští letoví dispečeři jsou školeni v Národní škole civilního letectví. Stát jim během studia platí minimální mzdu pod podmínkou, že po dostudování vydrží v tomto povolání alespoň 10 let. Standardní plat dispečera je 5000 eur měsíčně (zhruba 129 tisíc korun měsíčně) a pracují obvykle tři dny v kuse a pak mají tři dny volna.

„Všechno naznačuje tomu, že během následujících let se situace ještě zhorší, a proto musíme začít pracovat na nějakém opatření, které to začne řešit,“ uzavřel hodnocení dokumentu Capo-Cenallas. Dobrou zprávou podle něj nicméně je, že všem jde v první řadě o zdraví a bezpečnost.

Ve Francii má kultura stávek tradici. Je těžké najít měsíc v roce, kdy by se nekonala ani jedna, která by nějakým způsobem ovlivnila veřejný sektor. Často stávkují řidiči veřejné dopravy nebo právě zaměstnanci letišť. Během poslední masové vlny stávek z března letošního roku stávkovalo minimálně 200 tisíc lidí. Podle odborů to bylo dokonce půl milionu.

Zobrazit celou diskusi