Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děti v kotcích, pláč a zoufalé volání „mami“. Trump děsivé podmínky pro migranty brání

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. června 2018
11:37

Děti v klecích, trpící za mřížemi. Zoufalý brekot a volání po mámě, jako postel slouží tenká matrace položená na betonové zemi a termopřikrývka. Záběry plačících dětí z detenčních center na americko-texaské hranici šokovaly Spojené státy, kde od května platí zpřísnění postihu za nelegální migraci. Součástí Trumpovy politiky nulové tolerance je i rozdělování rodin. Děti jsou umístěny do přechodných táborů a jejich rodiče čekají na soud. Proti politice vystoupilo všech pět žijících prvních dam, včetně Melanie Trump, informoval deník Mirror.

Provizorně vytvořeným detenčním centrem v jižním Texasu se z klecí ozývají výkřiky „mami“ a „tati“, své rodiče volají děti, které imigrační úřad oddělil od rodin, které na území USA vstoupily nelegálně a ve věznicích čekají na soud. Neziskové organizaci ProPublica se podařilo získat audionahrávku z jednoho centra.

Mezi pláčem a voláním dětí jsou slyšet i hlasy policistů. „No, máme tu dneska docela orchestr, už chybí jen dirigent,“ reaguje na pláč strážník. Hraniční a imigrační policie drží přes 2000 mladistvých, hromadně je úřady nazývají „středoamerické děti“.

V kotcích se nacházejí děti ve věku od 1 roku do 18 let. Pracovníci imigračního jim zajišťují jídlo a pití, ale to je podle získaných informací všechno. Kromě občasného „nebreč, neplakej“ jim jinou péči neposkytují.

Video neziskové organizace ProPublica:

 

Pláč, nejistota a trauma

V imigračním objektu s názvem „Uršula“ u texaského města McAllen je momentálně 500 dětí, v jedné kleci je jich umístěno 20, postarat se musí samy o sebe, a to včetně přebalování a krmení batolat. Jedinou výjimku udělala policie v případě čtyřleté dívky z Guatemaly. Holčička byla silně traumatizovaná, nemluvila, jen ležela stočená do klubíčka. Proto úřady do centra převezly její tetu.

Ministryně vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických Kirstjen Nielsenová sdělila novinářům, že úřady jen striktně dodržují zákon schválený vládou i kongresem. „Vláda nevytvořila zákon na rozdělování rodin, pouze zpřísnila postih za nelegální migraci,“ uvedla Nielsenová. Trumpova vláda trvá na tom, že politika nulové tolerance je to jediné, co zabezpečí hranice a zabrání přílivu nelegálních uprchlíků.

Trump prohlásil, že nedopustí, aby „se Spojené státy změnily v jeden velký imigrační tábor“, rovněž obvinil demokraty, že nejsou ochotní spolupracovat na reformě imigračního zákona. Změna pravidel, kterou zavedla vláda, vyvolala prudce odmítavou reakci amerických demokratů, ochránců lidských práv a liberálních médií. Obviňují prezidenta, že si touto krutou praxí vynucuje souhlas kongresmanů s reformou migrační politiky, která dlouhé měsíce vázne v parlamentu. 

Trumpův dekret

Do května platilo, že migranti, kteří do země vstoupili nelegálně, byli vystaveni administrativnímu postihu, který izolaci dětí nepředpokládal. „Odebírání dětí ilegálním migrantům nenařizuje žádný americký zákon, je důsledkem prezidentova dekretu přijatého už v lednu 2017,“ upozorňuje server Politico. Trump v něm zmocnil pohraniční službu, aby osoby bez povolení ke vstupu do USA po zadržení vazebně stíhala. Děti musejí být podle amerických zákonů vězněným osobám odebrány. 

„Je mi z toho špatně,“ nechal se slyšet senátor Michael Bennet. „I přes rostoucí počet dětí v centrech, které byly odtrženy od svých rodičů, prezident a jeho vláda nehledají jiné řešení, místo toho hledají viníka, který by nesl odpovědnost za jejich krutost,“ řekl novinářům. „Je to vězení,“ uvedl senátor Peter Welch. Svoje pobouření vyslovili i psychologové. „Nikdo si nedokáže představit, jaké následky to bude mít pro dětskou psychiku,“ prohlásil jeden z odborníků.

Snímek z washingtonského protestu proti rozdělování rodin, demonstranti s sebou přinesli i klec Snímek z washingtonského protestu proti rozdělování rodin, demonstranti s sebou přinesli i klec | reprofoto/twitter

Tábor, nebo vězení?

Několik demokratů detenční centra navštívilo. „Jaký je náš závěr? Máme pro prezidenta jediný vzkaz: Zastavte tuhle nehumánní a barbarskou politiku,“ řekla demokratka Nancy Polesiová. „Tohle už není migrační krize, ale humanitární. Prezident se ale brání slovy: Není to moje chyba, já to neudělal. Ale udělal, nejdřív nechal deportovat tisíce z generace snílků, teď to dělá těmhle dětem,“ rozlítila se Pelosiová, která rovněž žádá rezignaci Nielsenové.

„Tohle je týrání dětí,“ uvedla texaská kongresmanka Sheila Jacksonová Leeová. „Američané jsou pobouření a mají být proč. Záběry, jak policisté trhají matkám děti z náručí, videa, na kterém jsou slyšet plačící děti a posměšky našich mužů, fotky dětí v klecích. Tohle musí skončit, můžeme to zastavit,“ oznámil republikán Ted Cruz, který v roce 2016 kandidoval proti Trumpovi.

Kritika prvních dam

S hlasitou kritikou vystoupily také první dámy: Melania Trump, Michelle Obamová, Laura Bushová, Hillary Clintonová a Rosalynn Carterová. Bushová detenční centra přirovnala k internačním táborům, kam byli umisťováni Američané s japonským původem za 2. světové války. Upozornila na to, že v těchto táborech se umíralo.

„První dáma nerada vidí, když jsou děti oddělovány od svých rodin, a doufá, že republikáni a demokraté přijdou s nějakou uspokojivou reformou. Paní Trump věří, že země se musí řídit všemi schválenými zákony, rovněž je toho názoru, že na některé otázky se musí nahlížet srdcem,“ sdělila novinářům mluvčí Melanie Jessica Grishamová.

„Když jsem byla první dáma, pracovala jsem na tom, abych upozornila na situaci lidí prchajících z Kambodži do Thajska. Sama jsem do Thajska letěla a viděla jsem, co si prožívali rodiče a děti, které úřady rozdělily,“ napsala Carterová na Twitteru. „Tahle politika, kterou teď USA praktikují na americko-mexických hranicích, je hanbou celé naší země,“ dodala.

 

Pobouřená Bushová

Bushová jen pár hodin před ní sdílela příspěvek, ve kterém uvedla, že „politika nulové tolerance je nemorální, láme mi to srdce. Žiju v hraničním státu a chápu potřebu posílit naše hranice, ale tohle je kruté“. Jednání současné vlády odsoudila i Michelle Obamová, podpořil ji i exprezident Barack Obama.

„Pracovníci detenčního centra dostali instrukce, aby nechovali plačící děti, některé z nich ještě neodrostly plenkám. Kdo tohle může snést? Moje tchýně, Barbara Bushová, která také sloužila jako první dáma, rovněž jednou dostala upozornění, aby nechovala děti, protože mají AIDS,“ uvedla ve svém sloupku pro Washington Post Bushová.

„Barbara je ale ignorovala, řekla, že lidské objetí není něco kurážného, ale zcela přirozeného. Věřila, že každé dítě si zaslouží objetí, že je to akt lidskosti. Prošla si ztrátou dítěte, když jí zemřela tříletá dcera, uvedla, že je to něco nepředstavitelného,“ Bushová se zřídka vyjadřuje k politice, doplnila však, že o tomhle nemohla mlčet.

„Každý člověk se špetkou soucitu a slušnosti by měl být pobouřen,“ komentovala situaci Hillary Clintonová. Vysvětlení Bílého domu, že oni za rozdělování rodin nemůžou, označila za „naprostou lež“.

Místo reformy přijde další zpřísnění

Bílý dům připravuje několik dalších kroků k omezení migrace, od nichž si slibuje posílení šancí na vítězství v listopadových parlamentních volbách. Prezident Trump chce voličům dokázat, že stojí za svým předvolebním slibem ochránit zemi před ilegální migrací, která podle něj ohrožuje bezpečnost Ameriky.

Místo uvolnění tvrdých regulí ale Bílý dům uvažuje o jejich dalším zpřísnění, píše server Politico. Kritici Trumpovy vlády obviňují Radu Bílého domu pro vnitřní politiku, že chce zrušit zákon omezující dobu přípustné internace dětí odebraných stíhaným osobám. Délku této internace by pak mohla podle svého uvážení určovat pohraniční služba.

 

hahapch ( 21. června 2018 02:49 )

Svinstvo, bezcitnost, lhostejnost, týrání dětí a to má být USA příkladem pro všechny? učit se anglicky? kam se člověk podívá a slyší angličtinu, děcka už ani neumí české písničky hlavně že jim ve školách cpou do hlavy anglické, ani rusko nebylo tak dotěrné a nucené se vším možným ano učili jsme se rusky ale tím to padlo, ruské nápisy na obchodech nebyli, děti uměly české písničky je to hnus poslouchat superstár co je v naší české zemi a ani jeden nezpívá česky, měli by to zakázat když to pořádají u nás tak česky, trhat malé děti matkám z náručí je bezcitnost hajz..ů jako bylo za války, tak týrat děti- šok, následky - strach, psychické ničení a větší děti ze vzteku už plánují pomstu americe, USA migranty nechce nám je nutí, staví ploty, velké zdi a tady se otevřely hranice po celé evropské unií zbláznili se nerozum to je bezpečí států v Evropě?? vystoupit z unie!! a uzavřít hranice! přivandrovalce vyhodit za hranice at táhnou od kud přišli! na co je naše vláda president jak chrání občany této země? nijak je jim to lhostejné hlavně že čerpají z unie prachy, roztahují se tady muslimáci, ukrajinci, rusové, rumuni, madaři, větnamci, čínani aj. to je Česká země??? jen kriminalita roste a jsme všichni ohroženi na životech, nemoci, málo práce, málo bytů, málo peněz protože se cpe těmto příživníkům, velký strach co bude do budoucna? kdy už to vezme někdo rozumný do svých ruk a udělá v České zemi pořádek? od této vlády i presidenta se toho nedočkáme

Monikay ( 20. června 2018 15:37 )

Teď musí zvážit ti imigranti, zda chtějí dítě do takovéto situace dostat. Jinak je smutné, že to odnášejí děti, které vůbec nemohou ovlivnit co jejich rodiče dělají....

notysek ( 19. června 2018 21:27 )

V Latinské Americe jsou viníkem hlavně církve, které jim říkají: shukejte, Bůch se postará.

notysek ( 19. června 2018 21:24 )

 Důvodem přísnějšího postupu vůči hispánecům je zejména jejich vrozená kriminalita. Představten si že by vás takové dítě zastřelilo před barákem na ulici kvuli stokoruně, jak se to děje v Usa.

yokky ( 19. června 2018 14:57 )

👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi